KANADSKI PREMIJER PANIČI: Blokade nezakonite, predstavljaju pretnju ekonomiji! Okončajte proteste!

Obavezno pročitajte

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da je tražio ovlašćenja o vanrednim situacijama da okonča proteste koji su blokirali granične prelaze i centar Otave, jer predstavljaju ekonomsku pretnju koja šteti odnosima sa SAD.

Vlasti su obećale da će ukloniti stotine kamiondžija koji su paralizovali Otavu, što je Trudo ranije nazvao pretnjom demokratiji, preneo je Rojters.

Policija je počela da postavlja ograde oko nekih vladinih zgrada, a Trudo se prethodno u ponedeljak pozvao na Zakon o vanrednim situacijama dajući svojoj vladi širok spektar dodatnih privremenih ovlašćenja.

- Advertisement -

„Blokade i okupacije su nezakonite. One su pretnja našoj ekonomiji, odnosima sa trgovinskim partnerima, pretnja su lancima snabdevanja i dostupnosti osnovnih potrepština poput hrane i lekova”, rekao je Trudo u Donjem domu parlamenta, javlja Tanjug.

Dok su demonstranti u početku protestovali protiv obavezne vakcinacije protiv kovida-19 za kamiondžije i drugih ograničenja, neki su rekli da se protive Trudou i da žele da ga izbace sa funkcije.

Policija u Otavi podelila je danas još flajera upozoravajući vozače kamiona i druge koji parališu centar grada da će se suočiti sa strogim kaznama.

Postavljeno je oko 400 vozila, od kojih su neka parkirana ispred Trudoove kancelarije.

Loše vreme bi moglo da zakomplikuje delovanje policije.

U Otavi od jutros pada kiša, a meteorološka služba je saopštila da će ona kasnije prerasti u sneg i da se do petka ujutro očekuje do 30 centimetra snežnog pokrivača.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu