26.5 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

JOVANA I SPUTNIK: SZO RASTUREN! Niko nema hrabrosti da objavi DANSKE rezultate o efikasnosti maski!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Veliko istraživanje o efikasnosti maski obavljeno je u Danskoj na više od 6.000 ljudi, ali autori, danski lekari, kažu da niko nije dovoljno hrabar da je objavi.

Novinar „Njujork tajmsa“ Aleks Berenson objavio je i-mejl koji je dobio od Tomasa Larsa Benfilda, profesor na…

Posted by Dr Jovana Stojković – zvanična stranica on Четвртак, 22. октобар 2020.

Studija je istraživala koliko su maske efikasne u zaštiti od virusa korona i sprovedena je u aprilu. Kako navode autori, ponudili su je mnogim naučnim časopisima, ali su odbijeni, prenosi RT.

- Advertisement -

Polovina učesnika istraživanja nosilo je maske, dok druga polovina nije u toku mesec dana. Potom su testirani na virus korona i antitela.

mask,

© AP PHOTO / LUCA BRUNOPomažu li i koliko maske kod korone: Veliko istraživanje u Japanu

Autori studije ne žele da govore o njenim rezultatima, ali tvrde da ugledni naučni časopisi, kao što su „Lanset“, „Nju Ingland džurnal of medisin“ ili „Ameriken medikal asosijejšn džurnal“, nisu hteli da je objave ne zbog toga što je loše sprovedena ili što joj metodologija nije bila dobra, već zbog njenih rezultata.

- Advertisement -

„Ne možemo da govorimo o tome čime nisu bili zadovoljni. Da bismo to uradili, morali bismo da saopštimo rezultate do kojih smo došli. A to ne želimo dok ne bude objavljena“, rekao je Kristijan Torp-Pedersen, profesor i šef istraživačkog odeljenja u Nort Ziland bolnici u Danskoj.

​Novinar „Njujork tajmsa“ Aleks Berenson objavio je i-mejl koji je dobio od Tomasa Larsa Benfilda, profesor na Univerzitetu Kopenhagen i jednog od autora studije, koji je na pitanje kada će studija biti objavljena, odgovorio „kada neki časopis bude dovoljno hrabar da je objavi“.

Od početka pandemije virusa korona vodi se naučna debata o tome koliko maske štite, a mnogi zdravstveni zvaničnici u različitim zemljama menjali su mišljenje o tome, uključujući i one iz Svetske zdravstvene organizacije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti