JENS STOLTENBERG: Saradnje Kine i Rusije pretnja Aziji i Evropi

Obavezno pročitajte

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da jačanje Kine i saradnja Pekinga sa Rusijom predstavljaju pretnju ne samo za Aziju, već i Evropu, i zatražio je snažniju saradnju i više „prijatelja“ alijanse u Aziji.

Stoltenberg je u Tokiju rekao da Kina sve više ulaže u atomsko oružje i rakete velikog dometa, uz pritisak na susedne zemlje i Tajvan.

- Advertisement -

Činjenica da se Rusija i Kina zbližavaju i značajna ulaganja Pekinga u moderno oružje naglašavaju da Kina predstavlja pretnju, kao i izazov za NATO. Bezbednost nije regionalna, već globalna, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, saradnja Kine i Rusije vodi ka autoritarnom potiskivanju otvorenog demokratskog međunarodnog poretka, javlja AP.

Stoltenberg je izjavio da NATO ne smatra da mu je Kina protivnik, niti želi sukob, zbog čega će nastaviti saradnju sa Pekingom u područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promene.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu