Jedan od potpisnika pisma o Srbiji: Stati na kraj mekom pristupu prema Vučiću

Obavezno pročitajte

Ne možemo priuštiti više grešaka na Zapadnom Balkanu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa holandski poslanik u Evropskom parlamentu Tejs Rojten, jedan od potpisnika poziva diplomatskom vrhu Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije (EU) na promenu pristupa Zapada u politici prema Srbiji.

Mora se stati na kraj sadašnjem pristupu, a to se uglavnom tiče mekšeg pristupa prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji, po mom mišljenju, utiče ne samo na poslove Bosne i Hercegovine, podržavajući predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, nego je i prepreka napredovanju na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, što je preko potrebno, rekao je Rojten za RSE.

- Advertisement -

On dodaje da se mora biti „vrlo jasan“ u tome šta se traži od partnera u celom regionu, odnosno Evropska unija mora da shvati da je stabilnost Zapadnog Balkana ključna za stabilnost celog kontinenta.

Ne možemo sebi priuštiti više grešaka i jedino što predlažemo kao poslanici je preventivna diplomatija, precizirao je Reuten.

„Čujem dosta kritika da je grupa potpisnika neprijatelj Srbije. Ovo uopšte nije tačno. Nema ništa bolje za region nego da Srbija izabere evropsku budućnost“, naglasio je on i istakao da je to nešto najbolje što se može dogodi EU i regionu.

On je kazao da potpisnici žele jasnu promenu politike, koja bi trebalo da bude uravnotežena i proporcionalna.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu