Izrael traži od Katara da iskoristi uticaj na Hamas da pusti preostale taoce

Obavezno pročitajte

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pojačao je pritisak na Katar u vezi sa taocima u Gazi, rekavši da bi ta država trebalo da iskoristi uticaj koji ima kao ključni finansijer Hamasovih militanata koji su ih oteli.

Do neuobičajeno direktnih komentara došlo je uoči onoga što su Rojtersovi izvori opisali kao sastanak između katarskog premijera i obaveštajnih čelnika iz Izraela, SAD i Egipta radi razgovora o potencijalnom, novom sporazumu o oslobađanju talaca, prenosi Hina.

- Advertisement -

Očekuje se da će do sastanka doći u nedelju na nepoznatoj lokaciji u Evropi, rekli su izvori. Međutim, zvaničnici iz četiri zemlje nisu službeno potvrdili sastanak.

„Katar je domaćin Hamasovih vođa. Takođe finansira Hamas. Ima uticaj na Hamas. Stoga bi trebalo da izvrše pritisak. Postavili su se kao medijatori – pa onda izvolite, neka vrate naše taoce“, rekao je Netanjahu na konferenciji za novinare.

Katar i Egipat održavaju otvorene kanale s Izraelom i Hamasom i posredovali su u postizanju sporazuma o prekidu vatre u novembru, u sklopu kojeg je Hamas oslobodio neke od 253 osobe otete tokom upada na jug Izraela 7. oktobra, koji je doveo do rata u Gazi.

Tel Aviv je zauzvrat odobrio da veća količina humanitarne pomoći uđe u razorenu enklavu i oslobodio je više palestinskih zatvorenika.

Čini se da slabe napori za postizanje idućeg sporazuma kojim bi se vratio barem deo od 132 preostala taoca, dok se Izraelom šire protesti koji od vlade traže da učini više.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu