Izrael koristi municiju od belog fosfora, velika opasnost po civile

Obavezno pročitajte

Organizacija Hjuman rajts voč optužila je Izrael da koristi municiju od belog fosfora u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanu, ukazujući da upotreba takvog oružja dovodi civile u opasnost od ozbiljnih i dugotrajnih povreda, javlja Rojters.

Iz organizacije su naveli da su potvrdili verodostojnost video-snimaka iz Libana od 10. oktobra i iz Gaze od 11. oktobra koji navodno pokazuju „višestruke vazdušne eksplozije belog fosfora ispaljenog iznad luke u gradu Gazi i dve ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana“.

- Advertisement -

Prema informacijama Hjuman rajts voča, izraelska vojska je navodno koristila artiljerijske projektile od belog fosfora, „očigledno kao dimne zavese ili za signalizaciju“.

Sa druge strane, izraelska vojska tvrdi da „trenutno nije upoznata sa upotrebom oružja koje sadrži beli fosfor“.

Izraelska vojska je 2013. godine saopštila da postepeno ukida municiju od belog fosfora koja je korišćena tokom ofanzive u Gazi 2008. i 2009. godine, zbog čega je veliki broj organizacija za zaštitu ljudskih prava optužio Izrael za ratne zločine.

Municija od belog fosfora može da se legalno koristi na ratištima za pravljenje dimnih zavesa, obeležavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada.

Beli fosfor nije zabranjen, ali je Konvencijom o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja uvršten na listu zapaljivog oružja, čija je upotreba zabranjena protiv vojnih ciljeva u kojima se nalaze civili.

Izrael, međutim, nije potpisao tu konvenciju.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

ROĐACI TVRDE: Hamasovci žigosali decu taoce da ih pronađu ako pobegnu

Rođaci talaca koje su "hamasovci" oslobodili iz zatočeništva u Gazi kažu da su deca žigosana pošto su oteta sa...

Još priča na sličnu temu