IZRAEL: Erdogan stao na stranu Hamasa

Obavezno pročitajte

Nakon što je Turska objavila da povlači svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog situacije u Pojasu Gaze, ministarstvo spoljnih poslova Izraela optužilo je predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je stao na stranu palestinskog Hamasa, odnosno kako su naveli, „terorističke grupe koja je na vlasti u Gazi“.

Izraelsko ministarstvo je, takođe, branilo izraelske vojne operacije u Gazi kao „rat za samoodbranu“, nazivajući Hamas „pravim neprijateljem palestinskog naroda“, preneli su izraelski mediji.

- Advertisement -

Turska je povukla svog ambasadora u Izraelu na konsultacije zbog, kako je navela, „humanitarne tragedije“ u Pojasu Gaze i odbijanja Izraela da pristane na prekid vatre, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da više ne može da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, nakon bombardovanja Gaze.

„Trenutno nemam nikakav kontakt sa Izraelom. Naš šef obaveštajne službe Ibrahum Kalin održava kontakt. Naravno, on se takođe sastaje i sa Palestinom i sa Hamasom. Reći ću ovako – Netanijahu više nije naš sagovornik u bilo kakvom smislu. Mi smo ga precrtali“, rekao je turski lider.

Govoreći o odnosima sa Izraelom, Erdogan je rekao da je u današnje vreme međunarodne diplomatije u potpunosti prekinuti sve kontakte jednostavno nemoguće.

„Zbog toga koristimo sva diplomatska sredstva i nastavićemo to da činimo. Naš glavni cilj jeste da se uspostavi konačni mir kada je reč o palestinsko-izraelskom problemu. Mi nastojimo da kreiramo formulu koja će funkcionisati. Rešeni smo da učinimo sve što je moguće kako bi se zaustavilo krvoproliće i uspostavio mir. Želimo dugotrajan i stabilan mir u regionu i u našoj zemlji“ naglasio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao i da Turska želi da pozove sve zainteresovane strane na konferenciju o Gazi, koju će inicirati Ankara.

Izraelski izaslanici u Turskoj napustili su tu zemlju prošlog meseca iz bezbednosnih razloga, nakon protesta koji su izbili u znak podrške Palestincima, podseća Rojters.

Izrael je kasnije saopštio da je opozvao svoje izaslanike kako bi izvršio procenu bilateralnih odnosa.

Izrael je saopštio da namerava da nastavi da vodi rat dok ne uništi moć Hamasa u Pojasu Gaze i naglasio da ne može da dođe do prekida vatre ako to ne podrazumeva oslobađanje svih talaca, kojih je više od 240 u Pojasu Gaze.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu