Izmeštanje spomenika posvećenog srpskim vojnicima u Prištini neprihvatljivo

Obavezno pročitajte

Više stručnjaka i predavača na domaćim i stranim univerzitetima uputilo je danas protestno pismo ambasadama Francuske i Nemačke u Beogradu i Prištini i ministarstvima spoljnih tih zemalja u kome se zahteva da se spomenik posvećen srpskim vojnicima, koji je bio na vojničkom groblju u Prištini, momentalno vrati.

Potpisnici pisma apeluju da se spomen-ploča momentalno vrati na njeno prvobitno mesto, bez odlaganja, da se uputi izvinjenje javnosti u Srbiji i potomcima palih vojnika, koji se nalaze i među potpisnicima ovog pisma.

- Advertisement -

Potpisnici pisma, među kojima su genetičar Miodrag Stojković, vanredni profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić, docent na Univerzitetu u Jorku Slobodan Tomić, istraživač saradnik u Institutu za srpsku kulturu Priština-Leposavić Petar Ristanović, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Krstić i mnogi drugi, naveli su da su „duboko uznemireni vešću da je, na inicijativu ambasade Francuske i Nemačke u Prištini, izmešten spomenik na vojničkom groblju u Prištini posvećen srpskim vojnicima koji su stradali tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata“.

„Ovaj čin je neprihvatljiv, predstavlja reviziju istorije i izraz je nepoštovanja prema stradalim savezničkim vojnicima. Ovaj postupak je i u suprotnosti sa evropskim vrednostima – njime se narušava pravo na dostojanstveno odavanje počasti i negovanje uspomena na one koji su se borili za mir i slobodu u Evropi“, ističe se u pismu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ko je radnik u pekari iz Blaca koga je SPS razrešio funkcija zbog pesme o Vučiću

Dejan Dimitrijević, radnik u pekari u Blacu, 30 godina je član SPS-a i nisu tačni navodi da je deo...

Još priča na sličnu temu