IVICA DAČIĆ: Potencijal žena u Srbiji nedovoljno iskorišćen!

Obavezno pročitajte

Nekada su prepreke za napredovanje žena u biznisu najobičnije predrasude o njihovoj sposobnosti da obavljaju najodgovornije poslove, ali i neformalni uticaj u kome muškarci vode glavnu reč, a žene su po strani, izjavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić na konferenciji o nacionalnom istraživanju o „staklenom plafonu“ u napredovanju žena.

Dačić je ocenio da izraz „stakleni plafon“ odlično opisuje fenomen s kojima se mnoge žene susreću u radu jer im je naizgled otvoren put za napredovanje i usavršavanje, ali iz nekih razloga postoje barijere koje im taj put otežavaju i potpuno ga zatvaraju.

Istakao je da je radni i stvaralački potencijal žena u Srbiji nedovoljno iskorišćen u svim sferama i ocenio da to „nije nikakvo preterivanje“ i da je potrebno pronaći način kako da se taj potencijal realizuje.

- Advertisement -

Dačić je ukazao da u društvu u Srbiji postoje sistemska ograničenja za ostvarivanje punog potencijala žena, upozorivši na postojanje „duboko ukorenjenog patrijarhalnog mentaliteta“ zbog čega se žene „daleko teže kreću ka vrhu od muškaraca“.

Uz napomenu da se danas prvi put bira Republička izborna komisija na principima rodne ravnopravnosti, Dačić je rekao da očekuje da istraživanje pruži pravu sliku gde se u preduzećima, javnim ustanovama i politici „stakleni plafoni“ da bismo znali kako da ih uklonimo.

Izvor : Tanjug / Miloš Milivojević

Mihajlović:Žene nemaju iste uslove i brzinu napredovanja u poslu

Postoje ogromni problemi kada žene žele da se istim tempom i na isti način uključe u društveni, politički, a pre svega poslovni život Srbije, i bez obzira na sposobnost, obrazovanje i iskustvo, nemaju iste uslove i brzinu napredovanja u poslu, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je pre početka konferencije posvećene nacionalnom istraživanju o faktorima koji doprinose efektu „staklenog plafona“ za žene u biznisu u Skupštini istakla da se samo četiri odsto žena nalazi na pozicijama direktorki i predsednica nadzornih odbora.

Mihajlović je naglasila da niko ne može da joj kaže da je u Srbiji svega četiri odsto žena sposobno da budu direktorke ili predsednice nadzornih odbora i da mora da se radi mnogo više na promeni razmišljanja.

Šefica Agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žene UN Women u Srbiji Milana Rikanović istakla je da ne postoji gotovo nijedna oblast u životu u kojoj je postignuta puna ravnopravnost žena i muškaraca.

Navela je da statistika govori da su žene manje zaposlene i manje aktivne, da poseduju manje imovine, i da se susreću s brojnim preprekama kao što su „stakleni plafon“.

Istakla je da je važno da se osiguraju jednake mogućnosti i jednake plate za žene i muškarce na tržištu rada, ali i da se muškarci osnaže da se više uključe u porodični život i tako doprinesu preraspodeli neplaćenog rada.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu