16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

ISPALA VEKA: Papa tražio sastanak sa Putinom – odgovora nema

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja potvrdio je da je tražio da se u Moskvi sastane sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi rat u Ukrajini, ali da odgovor zasad nije dobio.

U danas objavljenom intervjuu za ugledni italijanski dnevnik Korijere de la sera, papa je takođe rekao da poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, koji je, kako navodi Rojters, dao punu podršku ratu u Ukrajini „ne može postati Putinov đakon”.

- Advertisement -

Papa, koji se na početku ruske vojne operacije u Ukrajini uputio u rusku ambasadu, u posetu bez presedana, potvrdio je u intervjuu za italijanski list da je tri nedelje od izbijanja sukoba zamolio jednog visokog diplomatu u Vatikanu da pošalje poruku Putinu da je on, kao poglavar Rimolatoličke crkve, „voljan da dođe u Moskvu”, preneo je Tanjug.

„Svakako, bilo je neophodno da se sa tim predlogom saglasi ruski predsednik, ali još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo na mom putovanju u Moskvu”, rekao je papa i dodao da se pribojava da Putin „ne može, niti želi u ovom trenutku da se ovaj sastanak održi”.

Pre ovog intervjua, papa Franja (85) nije javno i eksplicitno pominjao ni Rusiju, ni Putina, ali je u svojim obraćanjima govorio o „neopravdanoj agresiji”, „invaziji” i zverstvima nad civilnim stanovništvom.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti