I Tunis hoće u BRIKS

Obavezno pročitajte

Tunis razmatra mogućnost ulaska u grupu BRIKS, nakon što su prekinuti pregovori zemlje sa MMF-om o kreditu, rekao Mahmud bin Mabruk, portparol pro-predsedničkog Pokreta 25. jula, prenosi Sputnjik.

„Imam informaciju da Tunis ozbiljno razmišlja o pristupanju grupi BRIKS-a. To se razmatra zajedno sa drugim mogućnostima i to nije isključeno“, rekao je on, pozivajući se na upućene izvore u vladi te zemlje.

- Advertisement -

Ranije je predsednik Tunisa Kais Said rekao da je diktat MMF-a, sa kojim zemlja pregovara o zajmu, neprihvatljiv. Prema njegovim rečima, sprovođenje zahteva banke dovešće do većeg osiromašenja stanovništva. Šef države je naglasio da je smanjenje subvencija na koje su pozvale međunarodne finansijske institucije dovelo do protesta sredinom 1980-ih u kojima su poginule stotine ljudi.

MMF je u decembru prošle godine obustavio razmatranje odobrenja zajma od 1,9 milijardi dolara Tunisu, koji se nalazi u ekonomskoj krizi. Jedan od uslova za izdvajanje novca je smanjenje subvencija za hranu i struju, kao i reforma državnih preduzeća

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

IRENA VUJOVIĆ POSLALA PORUKU: Ološ hoće da vlada sa ološem!

Član predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pružila je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću, koji...

Još priča na sličnu temu