I dalje „kuva“ u Narodnoj, da li je na pomolu nova stranka na političkoj sceni?

Obavezno pročitajte

Sukob u Narodnoj stranci ulazi u završnu fazu. Nakon smene Miroslava Aleksića sa pozicije predsednika Izvršnog odbora, šef odborničke grupe narodnjaka u Beogradu Miloš Pavlović, uputio je zahtev za povlačenje te odluke, sa rokom do sutra. Za nedelju je zakazan i sastanak na Oplencu, gde će članovi stranke koji podržavaju Aleksića razgovarati o daljem delovanju. To dalje delovanje moglo bi da znači cepanje stranke?

Kako su potvrdili iz dela Narodne stranke za N1, u nedelju na Oplencu biće održan sastanak dela članstva koji podržava Miroslava Aleksića, a tema sastanka biće njihovo dalje delovanje.

- Advertisement -

„Ne cepamo stranku, dajemo mogućnost i predsedniku i predsedništvu da ponište sporne odluke“, kaže Miloš Pavlović.

A te odluke se tiču razrešenja Miroslava Aleksića sa mesta predsednika Izvršnog odbora. Jedna strana tvrdi da je ona doneta protivno statutu, dok druga navodi da su sve odredbe statuta poštovane.

„Član stranačke Statutarne komisije Miloš Pavlović obavlja „medijsku pripremu cepanja“ Narodne stranke tvrdnjama da su odluke stranačkih organa donete protivno statutu i „davanjem roka do sutra“ predsedniku stranke Vuku Jeremiću da te odluke poništi“, kaže generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Jeremićeva strana tvrdi da je do smene došlo u cilju sporovođenja demokratske i transparentne izborne skupštine, a Aleksićeva da je cilj da se veštački prekroji volja članstva.

Izborna skupština Narodne stranke zakazana je za 22. oktobar, međutim, već sada je neizvesno da li će na skupštini postojati dva kandidata. Prema rečima Pavlovića, to zavisi od predsednika i predsedništva Narodne stranke.

„Ukoliko se vrate donošenju odluka i odlučivanju u skladu sa statutom i sa ostalim opštim aktima Narodne stranke, skupština će se održati. Ukoliko se ne budu vratili, Skupština se neće održati bar onako kako je planirano sa više kandidata“, naveo je Pavlović.

Politički konsultant Dušan Milenković smatra da bi održavanje skupštine sa dva kandidata povećalo šanse da Narodna stranka podigne svoj rejting.

„To bi signaliziralo da su kroz proces, demokratski proces, izabrali novo rukovodstvo ili staro rukovodstvo u okviru takmičenja, znači jedno je kada se rukovodstvo bira kroz takmičenje a drugo kada se bira bez takmičenja“, kaže Milenković.

Politička praksa u Srbiji pokazala je da to, ipak, nije čest slučaj i da se razmimoilaženja u mišljenju unutar partije uglavnom završe neslavno – cepanjem.Tagovi

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu