Hrvatski novinar proglašen za ”ruskog špijuna” i teško pretučen, kriv što je muž ruske novinarke Darje Aslamove

Obavezno pročitajte

Poznata ruska novinarka Darja Aslamova radila je kao vojni dopisnik jednog od najuticajnijih ruskih lista „Komsomolskaja pravda“ na mnogim „vrućim tačkama“ sveta. Države iz kojih je izveštavala: Čečenija, Abhazija, Nagorno-Karabah, Osetija, Tadžikistan, Jugoslavija (dva rata – 1993.godine na srpskoj strani tokom rata u Bosni i Heregovini (družila se i radila intervju sa Radovanom Karađićem) i 1999.godine za vreme NATO agresije na SRJ), Kambodža, Ruanda, više puta je bila na Kosovu i Metohiji, poslednji put 2022.godine je bila i zadržana na zajedno sa suprugom od strane „kosovske policije“.

Tekst sa njegovog telegram kanala:

- Advertisement -

”Moj suprug, poznati hrvatski novinar Robert Valdec, juče je ponovo pretučen u dvorištu naše kuće u selu. Udarac je došao otpozadi dok je iz automobila iznosio kese pri povratku iz kupovine. Na neko vreme je izgubio svest. Sada je u bolnici. Od februara 2022.godine redovno dobija pretnje na hrvatskim društvenim mrežama sa optužbama da je ruski špijun, da mu je žena ruska špijunka. Tipične rusofobske gluposti. Ali zajedno smo 22 godine, a cela Hrvatska zna priču o našoj ljubavi.

septembra prošle godine, nakon što me je muž uveče odvezao na aerodrom (letela sam za Moskvu), u pet ujutru neko je pokucao na vrata naše kuće. Moj muž je, probudivši se misleći da su komšije koje su imale nekakvu nevolju kucale, otvorio vrata, a zatim je dobio strašan udarac u glavu. Tukli su ga i kada je pao, nogama su mu polomili četiri rebra. Iako su hrvatski mediji pisali o ovom napadu, vlasti u zemlji nisu pokazale interesovanje. Robert nije dobio zaštitu. Nikoga nije bilo briga šta se dogodilo. Kako se ovo moglo desiti u civilizovanoj zemlji?! Vrlo jednostavno. On je „pogrešan novinar“ sa stanovišta nekih rusofobičnih predstavnika lokalne vlasti, pošto ima suprugu rusku novinarku.
Pretnje su i dalje stizale. Da bih spasla muža, jedva sam uspela da dobijem rusku tromesečnu vizu za njega u Srbiji. Ruski konzulat u Hrvatskoj više ne izdaje vize, pošto je većina ruskih diplomata proterana iz zemlje. Bila nam je velika sreća da se nađemo u bezbednoj Moskvi i provedemo mirnu, tihu zimu. Sva tri meseca Robert je pisao članke o tome kako zapravo žive Moskovljani. Napisao je istinu. Da ne umiru od gladi i da fekalije ne teku ulicama kako su prenosili zapadni mediji. Da su prodavnice pune proizvoda. O tome kako ljudi slave Novu godinu i Bogojavljenje. Ovi članci su izazvali sumanutu bes pojedinih hrvatskih rusofoba. Ponovo su pljuštale pretnje: „Samo se usudite da se vratite u Hrvatsku! Videćeš šta će biti sa tobom! Umri u prokletoj Rusiji!“

Prvog marta je istekla viza. Vratio se u svoju voljenu domovinu koja mu je toliko nedostajala. Ali noćne more su se vratile. Sada su već počele pretnje ne samo njemu, već i meni. Kao, neka se tvoja žena samo usudi doći u Hrvatsku. I kako će se oni obračunati i sa mnom! A onda se napad opet ponovio. Podli napad s leđa, iza ugla. I opet je usledila potpuna ravnodušnost vlasti. Koga u zvaničnoj Hrvatskoj zanima sudbina poznatog novinara Roberta Valdeca?! Na kraju krajeva, on se usudio da se „pogrešno“ zaljubi i oženi. Rusofobija je nemilosrdni krvavi rasizam!
Ali postoje i druge činjenice koje su uznemirujuće. Oba napada su profesionalno organizovana. Nema svedoka. A prvi napad se desio noću, samo nekoliko sati nakon što sam napustila Hrvatsku. Ko bi mogao znati za to? Ozbiljno sumnjam da bi hrvatske obavještajne službe mogle biti umešane u oba napada. U svakom slučaju, sumnjivo je da nakon septembarskog napada, o kojem su izvestili hrvatski mediji, niko od predstavnika snaga bezbednosti nije istraživao, niko je pružio zaštitu. Samo tišina. Očigledna svrha ovih okrutnih i gnusnih batina je da se zastraši slobodni novinar Robert Valdec i da se natera da pobegne iz zemlje, da postane izopštenik, da bude lišen domovine.

Želim da znam da li je Hrvatska slobodna i pravna država u kojoj je zakon na snazi, da li postoji efikasna policija i tajne službe sposobne da zaštite svoje građane od ruku ubica i razbojnika, da li tamo postoji nezavisna štampa koja brine o zaštiti svojih kolega. Takođe želim da znam šta će hrvatski zvaničnici učiniti da zaštite mog muža, nezavisnog hrvatskog novinara.

I još nisam rekla poslednju reč. Sve moje izjave o tome kako su mi lično pretili i kako su me ucenjivali u Hrvatskoj, sve službene dokumente i žalbe čuva moj hrvatski advokat. Ako me ubiju ili ubiju moje najmilije, sve će biti objavljeno”.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu