28.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

HRVATSKI NOVINAR O PATRIJARHU IRINEJU: Bili smo braća u Hristu! Bio je svoj!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Hrvatski novinar publicista i teolog Drago Pilsel prigodnim tekstom oprostio se od patrijarha srpskog Irineja rečima da ga je smatrao sebi bliskim, da je prema njemu bio susretljiv i da je imao toliko poverenja da mu je čak poverio za objavjivanje pisma koja je uputio papi Franji, a posle kojh je Sveta Stolica zaustavila proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Nakon tih pisama, podseća Pilsel, formirana je Mešovita katoličko-pravoslavna komisija o Stepincu.

Sa patrijarhom Irinejem je, kaže, više puta razgovarao i formalno za medije i neformalno.

- Advertisement -

Priča da se patrijarh jednom prilikom veoma obradovao kada mu je Pilsel zatražio blagoslov da pokuša da doktorira na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Uz navode iz patrijarhove biografije, Pilsel u tekstu objavljenoom na hrvatskom portalu Autograf podseća na reči pape Franje kojima je odgovorio na pitanje novinara Večernjeg lista o kanonizaciji Alojzija Stepinca, a tokom povratnog leta iz Skoplja za Rim, 7. maja prošle godine.

Papa je, podseća Pilsel, najpre rekao da se Stepinac bio čovek s vrlima, da se za njega može moliti, da je on blažen, ali da se u određenom trenutku procesa kanonizacije, kako je rekao, došlo do nerazašnjenih tačaka.

- Advertisement -

Dodao je i da je reč o istorijskim tačkama.

Papa je tada rekao, podseća Pilsel, da su Hrvati i Srbi braća: „Braća smo i samo braća. Ako neko misli da Srbi i Hrvati nisu slovenska braća, a ima i takvih, valjda smo braća po Hristu i učenju koje nam je ostavio i koje moramo da sledimo“.

Dalje, papa je rekao: „I, ja koji treba da potpišem kanonizaciju (Stepinca) s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savet i onda sam video da treba pitati za pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve, pr. a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno istorijsku komisiju. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogrešiti.

Pilsel dalje piše da mu je patrijarh Irinej u jednom intervjuu rekao da se treba moliti za mir.

„Braća smo i samo braća. Ako neko misli da Srbi i Hrvati nisu slovenska braća, a ima i takvih, valjda smo braća po Hristu i učenju koje nam je ostavio i koje moramo da sledimo.

Pilsel priznaje da ne bi potpisao svaku Irinejevu rečeniu, ali ne bi, kaže, potpisao ni svaku rečenicu pape Franje.

Jer, kako ističe, svi smo mi nekako svoji.

„I patrijarh je bio svoj. Niko mu glavu nije nosio. Imao je jasne stavove“, naveo je i dodao da je „patrijarh srpski Irinej bio njegov brat u Hristu“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti