HRABRI ŠKOLARCI SE NISU UPLAŠILI: Srednjoškolci spremaju novi protest zbog Rio Tinta i mafije!

Obavezno pročitajte

Čačanski srednjoškolci organizuju sutra na Gradskom trgu u tom gradu još jedan protest protiv ‘Rio Tinta’ i rudarenja u Srbiji. Okupljanje je zakazano za 13 časova, kada će mirno, kao i prošli put, iskazati svoje nezadovoljstvo zbog istraživanja litijuma i drugih ruda u našoj zemlji.

Na pređašnjem protestu okupilo se više stotina đaka, a podržali su ih njihovi sugrađani, profesori i Sindikat obrazovanja Čačak. Učenici su tada bili izloženi pritisku policije koja ih je, kako su nam rekli, čekala ispred škola i legitimisala.

Ovaj postupak su osudili, kako čačanska javnost, tako i njihovi roditelji, profesori i brojne javne ličnosti u Srbiji.

- Advertisement -

Srednjoškolci su u nedavnim izjavama poručili da se nisu uplašili i da nastavljaju sa protestima.

„Nisam se uplašio. Policija koja nas očito smatra državnim neprijateljem, odlučila je da nas legitimiše, snima naše govore i da nas prati“, kaže Lazar Biorac, učenik trećeg razreda Gimnazije.

Kako navodi, policijski službenici nisu imali hrabrosti da to urade pred svima, da izađu u uniformama, da stanu pored njih, nego su čekali da se pomere u grupe.

„Sačekali su nas ispred škole i tu nas legitimisali, a njihov cilj je, po svoj prilici bio zastrašivanje“, smatra on.

Lazar se nije uplašio jer zna koji je cilj ispred njega kao i većine njegoivih vršnjaka, a to je sprečavanje aktivnosti „Rio Tinta“ u Srbiji.

„Ima onih koji su se uplašili i razumem i poštujem to. Što se tiče roditelja, oni su nas svi podržali, kao i šira javnost. Zahvalio bih se glumcima koji su, takođe, bili uz nas. Tu je i bezbroj komentara na internetu ljudi koji nas podržavaju. Pozivam sve ostale drugare, vršnjake, studente, sugrađane da budu uz nas 24. decembra na protestu na Gradskom trgu u 13 časova“, poručio je učenik čačanske gimnazije Jovan Palibrk.

Roditelji i profesori jedne od najstarijih Gimnazija u Srbiji osudili su ponašanje policije prema učenicima.

„Zgrožen sam postupanjem policije. Da neko ide i da snima decu to je stvarno neverovatno. Ako je do te mere došlo da moramo decu da jurimo zato što oni misle svojom glavom, da ih legitimišemo, hapsimo, onda ovaj grad i ova država, ne treba ni da postoje. Plašim se jedne strašne atmosfere u kojoj se ovo događa. Ako ste počeli sa legitimisanjem dece od 15 godina pa naviše, sledeće će da budu neki mali koncentracioni logori, a posle će da budu krematorijumi sa ovima ili onima jer to nije moj narod. Mislim da je to poslednja faza fašizma koja se događa u Evropi“, ocenio je profesor filozofije iz čačanske Gimnazije Dragan Matijević.

„Ne znam gde će ovo da stane, ali ono što je neka univerzalna, istorijska mudrost, jeste da ludilo nema granicu i ono ne može stati dok samo sebe ne uništi. Ali dok sebe ne uništi tim svojim ludilom mnogi od nas će da stradaju zbog toga. Ja za sebe mogu da tvrdim, bez neke velike strasti, mržnje, ako se to nastavi ja sutra i narednih dana više neću raditi. Neću da radim u tom sistemu, neću da radim u takvoj školi, takvom okruženju u kome neko drugi brine o deci i nihovom razmišljanju osim nas. Imam još dve godine do penzije, i neka dobijem otkaz, radije ću biti siromah nego što ću biti rob nekih nenormalnih ljudi“, poručio je profesor Matijević.

Ekološke proteste je podržao i Sindikat obrazovanja Čačak

„Na sednici Sindikata obrazovanja Čačak koji čini 28 škola doneli smo odluku da podržimo ekološke proteste širom zemlje. I deca su svesna ekoloških problema i izazova sa kojima se suočavamo“, rekao je Vladimir Adžić, predsednik SOČ- a.

I pored burnih reakcija javnosti i političkih stranaka, čačanska policija se nije oglašavala do sada, niti se zna kako će postupati 24. decembra za kada su srednjoškolci zakazali novi protest protiv iskopavanja litijuma i zagađenja vazduha.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu