HLADAN TUŠ IZ EVROPE: Srbija mora da održi paradu, Vučić nema ovlašćenja! Na ivici nereda!

Obavezno pročitajte

Parada će se ipak održati…

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Evropajd otkazan, Kristin Garina, predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova, rekla je da Vučić ne može da otkaže tuđi događaj.

- Advertisement -

Ona je dodala da ni Beograd prajd, ni EPO kao davalac licence neće otkazati Evroprajd u Beogradu.

Kako je rekla, pravo na održavanje Prajda je od strane Evropskog suda za ljudska prava osnovno ljudsko pravo i svaki pokušaj zabrane predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Saveta Evrope.

„Pored nezakonitosti takve zabrane, mora se primetiti da oni koji se protive Evroprajdu u Beogradu koriste stare zamorne fraze, netačnosti i čiste laži da diskredituju ono što je, u stvari, slavljenje ljudskih prava i jednakosti.

Kažu da smo protiv porodičnih vrednosti, kada smo svi iz porodice i mnogi od nas imaju svoje porodice.

Kažu da smo zlostavljači dece, kada svi čvrsto stojimo protiv svakog zlostavljanja dece.

Oni tvrde da su srpske vlasti uložile 40 miliona evra u Evroprajd, uprkos tome što je događaj koštao samo delić toga i nije dobio nikakva sredstva od vlade.

Svaka njihova tvrdnja je laž, a pokušaj da se zabrani Evroprajd značilo bi da su vlasti nasele na njihove laži“, dodala je Garin.

Kaže da Evroprajd u Beogradu neće biti otkazan i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cele Evrope sa LGBTI+ osobama iz Srbije i šireg Zapadnog Balkana.

„To će doneti milione dinara u lokalnu privredu i omogućiti Srbiji da pokaže da je na putu da bude progresivna, dobrodošla evropska nacija. Ono što srpske vlasti moraju da urade jeste da se čvrsto suprotstave ovim nasilnicima i zaštite događaj“, kaže Garin.

Vučićeva odluka nije konačna, a kritičari režima ukazuju na to da SNS pokušava da se opere od parade i smanji broj ljudi na pretestima, kao i da će u poslednjem momentu sud presuditi na stranu organizatora prajda kao što je to bio i slučaj 2013 godine.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu