Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

Obavezno pročitajte

GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, opisujući to kao „nemoralan i nehuman stav”.

„Američka opstrukcija donošenja rezolucije o prekidu vatre je direktno učešće u ubijanju našeg naroda”, rekao je član političkog biroa Hamasa Izat Al-Rišk, prenosi Si-En-En.

- Advertisement -

U nacrtu rezolucije koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati pozivano se na „trenutni humanitarni prekid vatre”, kao i na „trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca” i obezbeđivanje dostave humanitarne pomoći.

Za nacrt je glasalo 13 zemalja, SAD su stavile veto, dok je Velika Britanija bila uzdržana. Sjedinjene Američke Države su ranije nagovestile da ne odobravaju nacrt teksta rezolucije.

Kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, SAD su se više puta odupirale pozivima na prekid vatre, naglašavajući pravo Izraela da se brani posle terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, navodi Si-En-En.

Glasanje je bilo šesti pokušaj SB UN da postigne konsenzus o ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. Samo jedno prethodno glasanje je bilo uspešno – kada je prošlog meseca dogovoreno uspostavljanje „humanitarnog primirja” u Gazi, koje je isteklo 1. decembra.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu