Hakeri povezani sa Iranom provalili u više organizacija u SAD

Obavezno pročitajte

Hakeri povezani sa Iranom provalili su u više organizacija u SAD, saopštile su FBI, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) i izraelska Nacionalna sajber direkcija.

Nije navedeno koliko je organizacija hakovano, a napadnute institucije uključuju one za „proizvodnju energije, hrane, pića i zdravstvene zaštite“.

- Advertisement -

Stručnjaci za sajber bezbednost kažu da, iako nema dokaza o iranskoj umešanosti u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je izazvao rat u Gazi, očekivali su da će iranski i propalestinski hakeri izvršiti sajber napade na Izrael i njegove saveznike.

Nije poznato da li su hakeri pokušali da prodru dublje u sajber mreže raznih organizacija.

U izveštaju agencija navodi se da je pristup koji su dobili omogućio „dublje sajber fizičke efekte na procese i opremu“.

Stručnjaci kažu da mnoga vodovodna preduzeća nisu posvetila dovoljno pažnje sajber bezbednosti.

Agencije za bezbednost tvrde da su hakeri, koji sebe nazivaju „Ciber Av3ngers“, povezani sa iranskom gardom islamske revolucije, koji su SAD proglasile stranom terorističkom organizacijom 2019. godine.

Ta ista grupa hakera je saopštila na društvenim mrežama 30. oktobra da je hakovala 10 stanica za prečišćavanje vode u Izraelu, iako nije jasno da li su zatvorili bilo koju.

Tri kongresmena iz Pensilvanije su u pismu zatražila od američkog Ministarstva pravde da sprovede istragu.

Amerikanci moraju znati da je njihova voda za piće i druga osnovna infrastruktura zaštićena od „protivnika SAD i terorističkih organizacija“, rekli su američki senatori Džon Feterman, Bob Kejsi i Kris Deluzio.

Bajdenova administracija pokušava da ojača sajber sigurnost kritične infrastrukture koja je više od 80 odsto u privatnom vlasništvu i nametnula je propise za sektore, uključujući elektroprivrede, gasovode i nuklearna postrojenja.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu