Građani Srbije jedu sve manje hleba

Obavezno pročitajte

Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40 odsto manje nego pre 15 godina kada se trošilo 91,5 kilograma.

- Advertisement -

Prema podacima udruženja „Žitounija“, a koje prenosi Politika, ukupna potrošnja hleba po regionima je ispod trenutnog proseka u razvijenijim područjima Srbije, a iznad tog nivoa u siromašnijim.

„Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje„, naveli su za „Politiku“ iz „Žitounije“.

Kako su precizirali, prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, u Beogradu se troši 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje.

Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba.

Prema njegovim rečima, manja potrošnja ove namirnice rezultat je trenda u ishrani.

Istovremeno, kako je naglasio, zbog niže cene povećana je prodaja hleba „Sava“.

„Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima i manji broj stanovnika. Prosečno, ne konzumiramo manje hleba i to je i dalje dominantna namirnica„, rekao je Pralica.

Prema poslednjim podacima, Nemci konzumiraju 57 kilograma hleba godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je u Indiji godišnja potrošnja hleba i proizvoda od testa po stanovniku 1,7 kilograma.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu