21.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

GLASTALI STE, SAD GLEDAJTE: Vučić najavio blagi rast cena goriva do zime

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u razgovore o formiranju nove Vlade ući „čim se formira novi parlament“.

„Nadam se da će sad konačno da završe sve procedure. Kad budemo imali konačan spisak poslaničkih grupa ili lista koje su ušle u parlament, onda ću nosioce tih lista pozivati na razgovore u cilju što bržeg obavljanja razgovora i formiranja Vlade“, rekao je Vučić u Vranju gde je obišao Centar za azil u kom su smeštene izbeglice iz Ukrajine.

- Advertisement -

Dodao je da se sa formiranjem parlamenta i nove Vlade Srbije, nakon izbora koji su održani 3. aprila, kasni zbog „tehničkih problema“.

Upitan da li će predstojeća poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova dovesti do novih pritisaka na Srbiju, Vučić je rekao da treba sačekati da se vidi kako će ta poseta da se odigra.

„Moguće je da sve bude u redu, a moguće i da ne bude. Da li je zakazano sve, zakazano je sve. I kad će se sastati sa Selakovićem, gde sam ja na večeri, gde je poseta groblju“, kazao je Vučić.

- Advertisement -

Vučić je, povodom povećavanja cena benzina rekao da to zavisi od cena nafte na svetskom tržištu, a da će, što se Srbije tiče, država nastaviti da održava ovu cenu goriva „odustajanjem od 15 posto od akciza“.

Istakao je da ne očekuje da do zime cena goriva bude drastično veća.

„Cena možda ide pet ili deset dinara gore ili dole. Šta će biti zimi niko ne može da kaže. Punićemo naša skladišta“, kazao je Vučić.

Dodao je da se „razgovara sa Englezima da napravimo nova velika skladišta za sirovu naftu i za dizel, a da je za to potrebno dve godine“.

Gas iz Rusije u Mađarskoj za 20 dana

Vučić je najavio da će upumpavanje gasa, koga će Srbija nabaviti od Rusije, u skladište u Mađarskoj, početi za 15-20 dana.

„Skladištenje gasa u Mađarskoj znači 10 odsto više sigurnosti za zimu, a kupujemo i ugalj sa strane da bismo obezbedili nedostajuće količine“, rekao je.

Povodom poreske i fiskalne reforme koja se sprovodi, Vučić je pozvao građane da traže fiskalne račune, jer ako to ne čine „nisu pomogli nikome osim nekome da se bogati“.

„Moramo iz nečega da kupimo gas, naftu, dovoljno uglja da bi ljudi imali struju. Nema pardona po tom pitanju ni prema kome“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, zbog neplaćanja poreza „neki najekskluzivniji klubovi i splavovi u Beogradu su zatvoreni“, zato što su dnevno prijavljivali „nula prihoda“.

Komentarišući odluku kosovskih vlasti da zabrane sveštenicima SPC da na Spasovdan održe liturgiju u crkvi Hrista spasa u Prištini, predsednik Srbije ocenio je da je u pitanju „bahatost i arogancija“.

„To govori o njima, ali nažalost, nikad neće naići na osudu onoga što mi eufemizmom nazivamo međunarodnom zajednicom. Sve što se učini protiv Srba nikad nije problem, a obrnuto je smrtni greh, ali na to smo već navikli“, naveo je Vučić.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti