Francuska se suočila sa apokaliptičnim nasiljem

Obavezno pročitajte

Francuska je juče pokušala da uzme dah posle četvrte noći nezapamćenog nasilja koje se kao požar širilo od Pariza i Marselja, preko Tuluza, do Lila i Strazbura.

Nema sumnja da se vlast Emanuela Makrona suočila sa najvećom krizom od protesta „Žutih prsluka”, koji su počeli 2018. godine.

- Advertisement -

Jedan muškarac u regiji Rone je hicima iz puške u petak uveče pogodio tri policajca, objavili su francuski mediji. Kako navode, muškarac skriven iza zida dočekao je policajce iz zasede, te ih upucao u noge i prepone.

„Prešli su crvenu liniju. Ovako nešto još nismo videli, ovo je vrlo zabrinjavajuće”, rekao je jedan policajac iz regije Rone za francusku televiziju BFM TV.

Predsednik Emanuel Makron je optužio demonstrante da eksploatišu smrt i pozvao roditelje da zadrže decu kod kuće. Makron je rekao da društvene mreže podstiču imitiranje zločina i nasilja, te je pozvao državne agencije da od „Snepčeta” i „Instagrama” zatraže da uklone najosetljiviji sadržaj za mlade.

Da bi smanjili uzavrele strasti, juče se oglasio i idol mladih, kapiten francuske fudbalske reprezentacije Kilijan Mbape, koji je pozvao da nasilje ustupi mesto žalosti, dijalogu i pomirenju. U zajedničkoj izjavi članova reprezentacije se poručuje: „Mnogi od nas dolaze iz radničkih četvrti i delimo osećanja boli i tuge.

U poruci koju je objavio Mbape se ističe da oni razumeju šta je u korenu besa, ali da nasilje ništa ne rešava, pogotovu kada se ono neizbežno okrene protiv onih koji ga sprovode.

U prisustvu velikog broja ljudi juče je u veoma napetoj atmosferi na lokalnom groblju sahranjen Nahel M, sedamnaestogodišnji tinejdžer alžirskog i marokanskog porekla koji je ubijen tokom saobraćajne kontrole, prenosi AFP. Jedan od prisutnih na sahrani je rekao: „Nismo deo porodice i nismo poznavali Nahela, ali smo bili duboko dirnuti onim što se dogodilo u našem gradu. Zato smo želeli da izrazimo saučešće.”

Mladi čovek koji nije želeo da otkrije svoje ime, ali je rekao da je bio prijatelj Nahela, za Rojters je izjavio: „Ako imate pogrešnu boju kože, policija je mnogo opasnija za vas.”

Sekretar regionalnog policijskog sindikata Alijansa u Marselju Rudi Mana opisao je „gerilske scene” tokom nemira između petka i subote, navodi BFM TV.

„Rezultati se mogu sažeti u jednu reč: apokaliptični. Imali smo scene gerilske borbe u centru Marselja, severni okruzi su, takođe, bili pogođeni pljačkom, paljenjem vozila i kanti za smeće”, izjavio je Mana.

Jedan mladić preminuo je nakon što je pao sa krova supermarketa u predgrađu severnog francuskog grada Roana tokom nemira, saopštile su lokalne vlasti.

Da bi sprečili ponavljanje nasilja, gradska uprava Marseja je juče otkazala Prajd, a javni prevoz nije radio posle 19 sati.

Bilans nezapamćenih nereda je stravičan. Izgrednici nisu samo palili zgrade i vozila i pljačkali prodavnice, već su napali i 31 policijsku stanicu. Samo u noći između petka i subote uhapšeno je 1.311 osoba, među kojima je bilo i trinaestogodišnjaka. Ovaj broj je znatno veći u poređenju sa danom ranije, kada je, kako saopštava Ministarstvo policije, uhapšeno 875 ljudi. Na ulice Francuske poslano je oko 45.000 policajaca, više nego veče pre, a viđena su i oklopna vozila. Do sada je povređeno više od 200 pripadnika organa bezbednosti.

Smrt Nahela ponovno je u prvi plan izbacila dugogodišnje pritužbe siromašnih i rasno mešovitih urbanih zajednica na policijsko nasilje i rasizam.

Makron je odbacio postojanje sistemskog rasizma unutar francuskih agencija zaduženih za sprovođenje zakona.

Upravni sud je potvrdio da je u petak uveden policijski sat u „vrućem” pariskom predgrađu Klamar, kao i da postoji mogućnost za uvođenje sličnih mera i u drugim opštinama.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerard Darmin, koji se juče ujutru sastao s policijom, osudio je je neprihvatljivo nasilje u Lionu i Marseju, u kojima su protesti bili zabranjeni rekavši: „Pobediće republika, a ne divljaci”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Još malo nade za taoce: Izrael i Hamas pristali da produže primirje za još jedan dan

Izrael i Hamas pristali su da produže privremeno primirje za još jedan dan nekoliko minuta pre isteka, saopštio je...

Još priča na sličnu temu