Forum za bezbednost i demokratiju: Rezolucija EP ozbiljan udarac srpskoj spoljnoj politici

Obavezno pročitajte

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenila je, povodom Rezolucije Evropskog parlamenta usvojene 19. oktobra o dijalogu Srbije i Kosova, kako usvajanje tog dokumenta predstavlja i potvrđuje strahovanja, ocene i očekivanja da su dogadjaji u Banjskoj 24. septembra zadali ozbiljan udarac srpskoj spoljnoj politici.

Rezolucija je direktno povezana sa dosadašnjim postupanjem državnih organa u rasvetljavanju aktivnosti Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj, ističe u saopštenju tra nevladina organizacija.

- Advertisement -

Stavovi iz Rezolucije EP, bez obzira što ona nije obavezujuća, predstavljaju jasan pokazatelj i nagoveštaj opasnosti da u međunarodnoj javnosti i kod značajnih međunarodnih faktora, a pre svega EU, može doći do ozbiljnijeg ugrožavanja poverenje u institucije i pravosuđe Srbije.

To se, prema oceni FBD, posebno može posmatratri „baš u kontekstu istrage koja je pokrenuta u Beogradu protiv Milana Radoičića, a koja dosad nije ispunila očekivanja u pogledu rasvetljavanja bitnih činjenica vezanih za aktivnosti Radoičića i njegove grupe“.

Forum za bezbednost i demokratiju, „uprkos svemu, procenjuje da ugrožavanje poverenja međunarodne zajednice u Srbiju i njene institucije Srbija može da spreči većim angažovanjem svojih resursa u istrazi koja se vodi protiv Radoičića i njegove grupe“.

Istraga bi, ističe FBD, morala biti proširena, a svi članovi grupe „imenovani i kažnjeni u skladu sa zakonom“.

Istovremeno, FBD smatra da „odnos prema usvojenoj Rezoluciji EP ne sme biti potcenjivački, omalaovažavanjći ili arogantan – što ne bi bilo dobro po proklamovane spoljnopolitičke ciljeve Srbije i njeno napredovanje u EU integracijama“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu