32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

Farmaceutska kompanija kriva za učešće u krizi koja je odnela na hiljade života

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Farmaceutska kompanija „Purdju farma“ priznala je krivicu za učešće u krizi koja je dovela do smrti na hiljade ljudi, suočena sa krivičnim optužbama i velikim odštetnim zahtevom.

Predstavnici kompanije priznali su krivicu na federalnom sudu po optužbama za zaveru, prevaru i kršenje propisa u vezi sa lekovima.

Prema sporazumu o priznanju krivice, „Purdju farma“ platiće najveću kaznu u istoriji izrečenu nekoj farmaceutskoj kompaniji. Novčana kazna iznosi 3,54 milijarde dolara, kao i oduzimanje imovine stečene kriminalom u vrednosti od dve milijarde dolara, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, a prenose američki mediji.

- Advertisement -

Kompanija, koja je proglasila bankrot prošle godine, prema sporazumu, biće rasformirana, a od njene imovine biće formirana nova kompanija koja će „raditi u javnom interesu“. Budući profit te kompanije koristiće se za plaćanje kazne izrečene „Purdju farmi“, ali i za borbu protiv zavisnosti od opioda.

„Purdju farma“, koja već dve decenije proizvodi „oksikontin“, lek protiv bolova, koji se masovno zloupotrebljava kao droga.

Glavna tačka optužnice bila je to što je kompanija nije mogla da opravda čak 1,4 miliona recepata za ovaj lek, koje su prepisani na sumnjiv način. U optužnici je navedeno da je „Purdju farma“ potplaćivala zdravstvene ustanove i radnike kako bi prepisivali njihov lek čak i kada to nije neophodno. Takođe, optuženi su za reklamiranje opioida, kao što je „oksikontin“.

- Advertisement -

Optužnicom je „Purdju farmi“ na teret stavljeno učešće u krizi zloupotrebe opijata u SAD. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, samo u 2018. godini čak 70.000 Amerikanaca preminulo je od predoziranja, a u 70 odsto slučajeva uzrok su bili lekovi kao što su „oksikontin“ i slični opioidi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti