EU uvodi sankcije vojnoj hunti u Nigeru

Obavezno pročitajte

Brisel – Članice EU  usvojile su danas okvir za uvođenje sankcija pripadnicima vojne hunte koja je preuzela vlast u Nigeru  26. jula, izvestile su agencije. Novi okvir će omogućiti EU da sankcioniše pojedince i subjekte odgovorne za radnje koje ugrožavaju mir, stabilnost i bezbednost Nigera, podrivaju ustavni poredak ili predstavljaju ozbiljna kršenja ljudskih prava ili međunarodnog humanitarnog prava, saopštio je Savet EU. Ovim, EU ima za cilj da ogleda i ojača sve mere koje preduzima Zapadnoafrička regionalna grupacija EKOVAS navodi se u saopštenju.

„EU je od samog početka najoštrije osudila državni udar u Nigeru”, istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borel. „Današnjom odlukom EU jača svoju podršku naporima EKOVAS-a i šalje jasnu poruku: vojni udari imaju cenu”.

- Advertisement -

Uz restriktivne mere, EU bi, prema najavama, mogla da zamrzne sredstva ciljanih subjekata i pojedinaca i da im ograniči putovanja u Evropu. Istovremeno, EU je ostavila prostor za humanitarna izuzeća za mere zamrzavanja imovine. Odluka EU dolazi sankcija koje je EKOVAS Nigeru, i nedavne odluke Vašingtona da  vojna previranja u toj zemlji Sahela 26. jula proglasi „ vojnim udarom“.

Odlučnost EKOVAS-a nakon udara u Nigeru, da krene u oružanu intervenciju radi vraćanja ustavnog poretka, izgubila je u međuvremenu na elanu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ponovo bukti rat u Gazi: Izrael napao 400 ciljeva, poginulo najmanje 240 osoba

Izraelska vojska saopštila je da je napala više od 400 ciljeva u pojasu Gaze od isteka primirja juče ujutru,...

Još priča na sličnu temu