EU popustila Mađarskoj: Odmrznuta sredstva, iako Orban preti vetom

Obavezno pročitajte

Evropska unija je popustila i Mađarskoj odobrila pristup milijardama evra koje su joj bile zamrznute u evropskim fondovima – baš kada je premijer te zemlje Viktor Orban izgledao spreman da prkosi svojim partnerima u EU i stavi veto na otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom i finansiranju njene ratom razorene ekonomije.

Pre godinu dana, izvršna vlast Evropske unije blokirala je znatne količine novca namenjene Mađarskoj, zabrinuta da bi demokratsko nazadovanje Orbanove nacionalističke vlade moglo da ugrozi evropski budžet.

- Advertisement -

Zadržane milijarde uglavnom se tiču tzv „kohezionih fondova“. Ovaj paket novčanih sredstava, jedan od najvećih delova zajedničkog budžeta 27 zemalja, pomaže članicama Unije da održe svoju infrastrukturu po evropskim standardima. One moraju aplicirati za taj novac da bi finansirale građevinske i druge projekte.

Sada je Evropska komisija donela odluku da je Orbanova vlada izašla u susret nekim zamerkama, naročito u vezi sa reformama pravosuđa, pa spremna da Mađarskoj odobri pristup fondu od 10,2 milijarde evra za nadoknadu troškova u odobrenim projektima.

Ali Brisel je stavio i upozorenje: „Komisija će pažljivo i kontinuirano pratiti, posebno kroz revizije, aktivno angažovanje sa zainteresovanim stranama i u odborima za praćenje, primenu mera koje je uvela Mađarska“.

U saopštenju Evropske unije se naznačava da će ona, ako se pojave problemi, „možda ponovo odlučiti da blokira finansiranje“.

Pristup zamrznutom novcu će biti dobrodošlo olakšanje za mađarsku ekonomiju, koja je u septembru jedva izbegla četvrto uzastopno smanjivanje privrednih aktivnosti.

Uporni deficit je doveo do toga da vlada u Budimpešti više puta menja budžet i smanjuje socijalnu potrošnju.

Rastuće cene u Mađarskoj, koja je tokom većeg dela prošle godine imala najvišu inflaciju u EU – potkopale su potražnju potrošača. Mađari su u oktobru trošili 7,3 odsto manje nego godinu dana ranije.

Kritičari kažu da odluka komisije izgleda kao pokušaj da se utiče na Orbana nakon što je on zahtevao da se na samitu EU, koji počinje u četvrtak donosi odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Makedonijom i paketu pomoći toj zemlji u iznostu od 50 milijardi evra na ime pomoći njenoj ratom razorenoj ekonomiji.

Orbanovih 26 evropskih partnera planiraju da ipak nastave sa planovima za Ukrajinu, sudeći prema nacrtu njihovog saopštenja sa samita u koje je Asošiejted pres imao uvid.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu