Eskobar: Srbija da prizna kosovski integritet, a Kosovo da formira ZSO

Obavezno pročitajte

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas tokom obraćanja u američkom Kongresu da vlada u Prištini mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da obe strane moraju što brže da ispune sve obaveze.

– Kosovo mora da formira ZSO koja bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj- rekao je Eskobar predstavljajući izveštaj o angažmanu SAD na Balkanu.

- Advertisement -

Na pitanje da li kosovski premijer Aljbin Kurti kredibilno radi na formiranju ZSO i da li će EU i SAD izvršiti pritisak na Beograd ako ne bude napretka sa te strane, Eskobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio „velika prilika za obe zemlje“ da uspostave dobre odnose i otvore vrata ka Evropi.

Istakao je da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu – nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture.

FOTO: ATA ImagesFOTO: ATA Images

– Srbija mora prizanti kosovski integritet, simbole, pasoše, lične karte, i da ne blokira Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Kosovo mora formirati ZSO i posvećeni smo tome da obe zemlje budu svesne svojih zakonskih obaveza i nadamo se napretku u ovoj godini – rekao je Eskobar.

Dodao je da su SAD i EU pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM uz učešće Srba, kao i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

– Zajedno sa našim evropskim partnerima ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na evropskom putu – naveo je Eskobar.

SourceMediji

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu