ESKOBAR O ZSO: Formiraće se, pitanje je samo ko će i koliko još treba da čekamo

Obavezno pročitajte

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar rekao je danas da kosovske vlasti „moraju odmah da izađu sa nacrtom zakona o formiranju Zajednice. Imaju ga, samo ne žele da ga prezentuju“.

„Oni moraju odmah da izađu sa nacrtom zakona o formiranju Zajednice. Imaju ga, samo ne žele da ga prezentuju“, kazao je danas u Prištini Gabrijel Eskobar na pitanje o Zajednici opština sa srpskom većinom kao obavezom na koju su se obavezale kosovske vlasti.

- Advertisement -

Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini, u pokušaju da deeskaliraju krizu na Severu koja je izbila 26. maja kada se kosovski premijer oglušio o neslaganje međunarodne zajednice i kada su specijalne policijske jedinice zauzele tri opštinske zgrade.

U rešavanju najnovije krize na Severu, od kosovskog premijera Aljbina Kurtija, najviši predstavnici zapadnih partnerskih zemalja ponavljaju zahteve: da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

Pred grupom medija, a nakon niza sastanaka koje je Eskobar zajedno sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom održao sinoć i danas u Prištini, posebnu pažnju posvetio je pismu srpskog civilnog društva sa Kosova koje su dostavili zemljama Kvinte.

Govoreći o ovom pismu, uz savet kosovskoj javnosti da ga treba pročitati, Eskobar je naglasio da je poseban izazov dugoročni manjak poverenja između srpske manjinske zajednice i ove vlade.

„Želim da spomenem pismo koje je dostavljeno zemljama Kvinte, pismo koje je potpisalo više od 100 pripadnika civilnog društva, ljudi koji žive ovde, koji žele da se integrišu, u kojem govore o tome kako se osećaju, kako se zbog ove vlade osećaju kao građani drugog reda. Trebalo bi da pročitate to pismo. Zaista govori o tome kako ovo nije crno-bela situacija“, kazao je američki zvaničnik.

Naglasio je da je i srpska zajednica ta koja ima mnogo zabrinutosti, koje se tiču pristupa državnim službama, tiču eksproprijacije ili ponašanja nekih pripadnika policijskih snaga.

„Ovi glasovi se moraju čuti. Oni su neprijatni glasovi i to su neprijatne poruke, ali to je deo glavnog problema. Takođe, želimo da se i to reši“, poručio je.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Hamas osudio američki veto u Savetu bezbednosti UN

GAZA – Palestinska militantna grupa Hamas osudila je odluku Sjedinjenih Američkih Država da stave veto na nacrt rezolucije o prekidu...

Još priča na sličnu temu