Episkopski savet dao Vladi Crne Gore krajnji rok za odgovor, 12. jul!

Obavezno pročitajte

Episkopski savet dao rok

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori smatra da nema vremena da se o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti razgovara u nedogled i Vladi Crne Gore daje rok do Petrovdana, 12. jula, da se izjasni po tom pitanju.

Episkopski savet je, naime, reagovao na saopštenje portparolke Evropske komisije Ane Pisonero koja je navela da Evropska unija pozdravlja spremnost vlasti u Crnoj Gori da privremeno obustave primenu Zakona o slobodi veroispovesti i pozvala na nastavak ekspertskog dijaloga.

- Advertisement -
episkopski,
ep

„Primili smo k znanju jučerašnje saopštenje Evropske komisije iz Brisela o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori, a po pitanju donošenja opšteprihvaćenog Zakona o slobodi veroispovesti. Razumeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rešenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade. Pozdravljamo zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rešenje ovog problema, i njihovu uključenost u ove naše domaće teme“, kaže se u saopštenju Episkopskog savet, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Crkva, kako se ističe, razume da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i verskih zajednica na prostoru određene države, i da to nikad niko nije dovodio u pitanje.

„Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nisu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava“, ukazuje Episkopski savet.

„Mi smatramo da Vlada Crne Gore poslednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumevanja i dijaloga — o čemu smo detaljano izvestili javnost u jučerašnjem saopštenju. Jer strane u pregovorima moraju da dokažu iskrenost da su zaista spremni za iznalaženje realnog i stabilnog rešenja — a to je, po nama, novi zakonski tekst, odnosno izmena spornih zakonskih odredbi“.

Otac Gojko Perović

© SPUTNIK / RADOJE PANTOVIĆ

Svojim dosadašnjim postupcima Vlada Crne Gore, kako se konstatuje, nije pokazala takvu rešenost, osim „puke verbalizacije koja je imala za cilj odugovlačenje i opstrukciju postupka pregovora i izbegavanje rešavanja problema“.

„Juče objavljena namera Vlade da suspenduje (obustavi) primenu Zakona — neodrživa je, antiustavna i pravno neizvesna okolnost. Ona ne vodi rešenju problema, osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda. Molitvene crkvene litije, koje su istovremeno i građanski protest protiv ovako donesenog Zakona — pokazale su da ovde nije reč o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podelama naroda, nego o čistoj borbi za verska prava i slobode“, navodi se u saopštenju Episkopskog saveta.

Crnogorski „vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nisu spremni da naprave korak ka rešenju“, ocenjuje Episkopski savet SPC u Crnoj Gori.

© SPUTNIK / NEBOJŠA POPOVIĆ

„Mi kao Crkva Hristova, a posle ovakve poruke Evropske komisije, još jednom pokazujemo spremnost da razgovore o Zakonu na ekspertskom nivou privedemo kraju, ali na ustavan i pravno utemeljen način. Međutim, moramo naglasiti, da nismo spremni da ovu važnu temu uvodimo u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje“, kaže se u saopštenju.

„Drugim rečima, smatramo da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled. Pred nama je vreme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmeni zakonskog teksta. Posle toga vremena, a u periodu predizborne kampanje — nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi“.

Što se tiče najavljene obnove litija, Episkopski savet je pozvao narod da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabira u molitvi i miru, na molebanima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima.

„Rod smutnje, mržnje i zla, po rečima Gospodnjim, upravo se izgoni iskrenim i usrdnim postom i molitvom. Kada je u pitanju litija najavljena za sutra, Nedjelju Svih svetih, 14. juna, pozivamo sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde, samim tim, nisu dobile odobrenje policije — tu treba održati samo molebane u hramu. Isto tako — tamo gde su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mere. Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji — iako smo svesni da su određene zdravstvene mere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se sprečilo održavanje litija. O ovakvoj neprincipijelnosti državnih organa već smo obavestili sve međunarodne adrese“.

Litija u Podgorici

© SPUTNIK / NEBOJŠA POPOVIĆPomoćnik direktora policije Crne Gore: Ako su litije po zakonu, policija će ih obezbeđivati

Na kraju sutrašnjeg molebana, tamo gde litiju nije moguće održati, služašči sveštenik je dužan da obavesti sabrani narod da se molitveni hod neće držati ulicama grada, nego u prostoru oko hrama, navodi se u saopštenju i dodaje da su, u tom smislu, sveštenici dužni da za sledeću nedelju, blagovremeno prijave održavanje litije, po ustaljenom poretku, i to po svim parohijskim hramovima, kako bi se lakše ispoštovale vanredne mere o verskim okupljanjima.

„Umoljavamo Upravu policije i njene službenike na terenu, da zakonske propise i zdravstvene mjere primjenjuju po pravilu da je ‘zakon jednak za sve’, te da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama“.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšena veća grupa pedofila na teritoriji cele Srbije

Veća grupa pedofila uhapšena je danas u području cele Srbije u nastavku policijske akcije Armagedon. Slobode su lišeni seksualni predatori...

Još priča na sličnu temu