EMANUELE ŽIOFRE: Evropski predlog – istorijska prilika

Obavezno pročitajte

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je da je evropski predlog o Kosovu „istorijska prilika“ i da je „zato odlična vest“ da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti „složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU“.

„Međutim, uspeh dolazi sa stvarnim sprovođenjem sporazuma. Visoki predstavnik EU je nakon sastanka istakao da svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga ostaju važeći i obavezujući, a to uključuje naravno i uspostavljanje Zajednice srpskih opština i na toj urgentnoj stvari ćemo nastaviti da insistiramo“, rekao je Žiofre u intervjuu za list Kurir.

- Advertisement -

On je naveo da je „neophodno videti pozitivne strane ovog novog sporazuma“, jer on može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji.

„To će takođe biti prekretnica u procesu integracije Srbije u EU“, naglasio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće svoje diplomatske napore u martu u Beogradu i u Prištini u pripremi sledećeg sastanka na visokom nivou.

„Moramo svi zajedno da radimo da bi se ostvarila primena svih sporazuma“, rekao je Žiofre.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu