Dva važna telefonska poziva iz Minska – u Moskvu i Vašington

0
175

Minsk reagovao

Zvaničnici Belorusije su danas imali dva važna telefonska poziva. Jedan je bio ka Moskvi, a drugi – Vašingtonu. Premijer Roman Golovčenko razgovarao je sa ruskim kolegom Mihailom Mišustinim, dok je ministar inostranih poslova Vladimir Makej obavio telefonski razgovor sa zamenikom državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvidom Hejlom.

Premijeri Rusije i Belorusije su razgovarali drugi put u dva dana. 

„Mišustin i Golovčenko su nastavili razgovore o perspektivama rusko-beloruske trgovinsko-ekonomske saradnje. Posebna pažnja je bila posvećena saradnji u energetici i industrijskoj kooperaciji, uključujući automobilski sektor i poljoprivredu“, navodi se u saopštenju beloruske Vlade.

minsk,

Drugi razgovor je obavljen na liniji spoljnopolitičkih resora Belorusije i SAD. Kako je saopštila pres-služba MIP Belorusije, razgovor je inicirala američka strana.

„Sagovornici su razgovarali o postizbornoj situaciji u Belorusiji, razmenili mišljenja o perspektivama dalje bilateralne saradnje. Ministar je zahvalio američkoj strani na stalnoj podršci suverenitetu i nezavisnosti Belorusije“, naglašava se u saopštenju.

Ovo je prvi razgovor nekog američkog zvaničnika sa Minskom od početka nemira u Belorusiji. Podsetimo, u Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko.  Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila opozicionarka Svetlana Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu

Ostavite komentar