Državna manifestacija Dana srpskog jedinstva u Nišu: „Budite ponosni pripadnici svog naroda“

Obavezno pročitajte

Centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održana je u hali Čair u Nišu. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, brojni ministri u Vladi Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i drugi zvaničnici.

Aleksandar Vučić je rekao da se čuje da postoje „neki drugi Srbi“, hrvatski, bosanski ili crnogorski, ali da se nikada nije čulo da postoje srpski Hrvati, Bošnjaci ili Crnogorci. Vučić je rekao da se u zemljama u okruženju prihvata samo da „taj Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče Beograda i srpstva“.

- Advertisement -

„Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo srpsko ime i prezime i jednu zastavu“, rekao je Vučić.

On je pozvao sve građane Srbije koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici svog naroda, ali da ne oduzimaju pravo „našem narodu ni zapadno od Drine i Dunava, ni u Crnoj Gori da se zovemo Srbima“.

„Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo doneli odluku Republika Srpska i mi“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da su „laži“ da pravi veliku Srbiju, a okupljenima je poručio da po pitanju rešavanja problema, pre svega na Kosovu, „ne očekuju pravdu“, koje „zadugo za nas neće biti“.

Patrijarh Porfirije izjavio je da Srbija danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, podiže svoju zastavu u ime Boga i za spasenje srpskog, „ali i svih naroda koji sa nama žive, što jemči dvoglavi krstonosni orao sa štitom“.

„Tako Bogu poveravamo sopstvenu zaštitu, opstanak i napredak u slobodi, ali uvek i neodvojivo od svih naših sugrađana, bez obzira na veru i narodnost. Zato ovaj praznik jedinstva i slobode proslavljamo mi, koji danas živimo u Srbiji i Republici Srpskoj, sa drugim našim saplemenicima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i drugde, gde god da žive“, rekao je Porfirije.

Patrijarh je uputio čestitku celom srpskom narodu povodom tog praznika, gde god se nalazili u svetu.

„Jer po rečima pesnika: ‘I svuda, gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja. Moj dom i moje rođeno ognjište’“, kazao je on.

Jedinstvo o kome se govori, kako je naglasio, jeste jedinstvo Srba Republike Srpske i Srbije, ali se ne ograničava samo na te geografske međe i prostorne granice.

TANJUG/RADULE PERIŠIĆ

„U jedinstvu smo i sa onima koji dolaze, sa decom naše dece, sa budućim pokolenjima. S toga, naše jedinstvo nikada nije bili, niti sme biti uskogrudo. Nije i ne sme biti ideološko, jedinstvo koje deli i nije isključivo“, kazao je patrijarh.

Dodao je da je od Boga blagosloveno samo jedinstvo u dobru, u vrlini i ljubavi, jedinstvu koje teže dobru za sebe i svoje bližnje, ali i za sve druge zajednice.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da se drugi vesele kada srpski narod nije jedinstven i da su pokušavali da razbiju srpsko nacionalno jedinstvo, ali da to jedinstvo danas uspeva „zato što ih nervira“.

„120 i 140 godina nama ponavljaju isto na ovim prostorima. Uvek žele da naše nacionalno jedinstvo razbiju, da naše nacionalno jedinstvo pokore, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bi se nekome dopali“, rekao je Dodik u Nišu.

Nove pritiske uporedio je sa delovanjem austrougarskog političara Benjamina Kalaja i nemačkim napadima u Prvom i Drugom svetskom ratu, uz ocenu da „koja god žiška da se upali, upalili su je Nemci i slični koji ne dozvoljavaju da Srbi ostvare nacionalno jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu“.

„Danas ih ponovo vidim ovde, da u Bosni i Hercegovini žele da uskrate srpski nacionalni identitet, a ovde da otmu Kosovo, jer smatraju da je to njihovo pravo“, naveo je on.

Dodik je kazao da Srbi „nikome ne žele da oduzmu slobodu“, uz ocenu da su Srbi „naivno verovali“ da kada su oslobađali jugoslovenske prostore i davali slobodu drugim narodima, da će oni biti zahvalni.

TANJUG/RADULE PERIŠIĆ

„Na kraju tog veka, morali smo ponovo da se borimo za slobodu i još uvek to nismo sve završili. Ta sloboda koju smo tako darežljivo davali, vratila nam se na kraju prošlog veka kao njihov način da kažu kako smo mi oni koji ovde tlačimo, koji smo loš narod“, ocenio je predsednik Republike Srpske.

Ocenio je da je istorija dug proces, ali da je srpski narod uspeo da ovlada sadašnjošću i da je svestan svoje prošlosti.

„Samo tako možemo da imamo svoju budućnost na pravi način. Sve do pre 10, 15 godina to nije bilo tako. Ko je god naišao ovde i tražio nešto, uzeo je to od Srba“, kazao je Dodik.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske, a obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i RS u javnost je izneta posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić 2020. godine sa rukovodstvom RS. Praznik je 2020. godine obeležen u Beogradu, 2021. godine u Bijeljini, a ove godine u Nišu.

U Zakonu o državnim praznicima piše da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok Dan Srpskog jedinstva kao predlog nikad nije stigao u skupštinu Srbije.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

RASKOŠ I VELIKI PROFITI: Koliko vredi vila Radoičića i kako je stekao toliko bogatstvo?

Vila Milana Radoičića koju je pretresla kosovska policija pre nekoliko dana otvorila je pitanje legalnosti imovine bivšeg potpredsednika Srpske...

Još priča na sličnu temu