Države Južne Amerike prekidaju diplomatske odnose sa Izraelom: Netanijahu je ratni zločinac

Obavezno pročitajte

Brojne južnoameričke zemlje izrazile su diplomatske proteste protiv Izraela, kao odgovor na sukob sa Hamasom, pri čemu je bolivijska levičarska vlada u potpunosti prekinula diplomatske odnose i svoju odluku pripisala navodnim ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava počinjenim u Pojasu Gaze.

Odluku Bolivije objavila je na konferenciji za novinare u utorak popodne Marija Nela Prada, ministarka u administraciji predsednika Luisa Arsea. „Zahtevamo da se okončaju napadi na Pojas Gaze koji su do sada odneli živote hiljade civila i izazvali prisilno raseljavanje Palestinaca“, rekla je ministarka novinarima u La Pazu.

- Advertisement -

Nekoliko sati kasnije, vlade Čilea i Kolumbije opozvale su svoje ambasadore iz Izraela, dok je brazilski predsednik kritikovao nastavak vazdušnih udara na Gazu, piše Gardijan

Zamenik ministra inostranih poslova Bolivije Fredi Mamani Mačaka rekao je da ta odluka predstavlja „osudu agresivne i nesrazmerne izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze i njene pretnje međunarodnom miru i bezbednosti“.

Taj potez usledio je nakon što je bivši predsednik Evo Morales pozvao svoju zemlju da prekine veze sa Izraelom zbog „užasne situacije sa kojom se suočava palestinski narod“. Pišući na H, ranije poznatom kao Tviter , ranije ovog meseca, Morales je zahtevao da Izrael bude klasifikovan kao „teroristička država“ i da se izraelski premijer Benjamin Netanijahu i „njegovi saučesnici“ osude  za genocid i ratni zločini.

Bolivija je ranije prekinula odnose sa Izraelom 2009. nakon invazije na Pojas Gaze, ali je ponovo uspostavila veze 2020. pod desničarskom predsednicom Žanin Anjez.

Kolumbijski levičarski predsednik Gustavo Petro rekao je u utorak da je opozvao svog ambasadora zbog izraelskog „masakra palestinskog naroda“.

Petro je nedavno uporedio akcije Izraela sa akcijama nacista Adolfa Hitlera , izazivajući na taj način gnev izraelskog ministarstva spoljnih poslova, koje ga je optužilo da dovodi u opasnost živote Jevreja i svojim „neprijateljskim i antisemitskim izjavama ohrabruje „užasne akte Hamasovih terorista“.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić takođe je saopštio da je opozvao ambasadora svoje zemlje u Tel Avivu kako bi razgovarao o „neprihvatljivim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava“ koje je Izrael počinio u Gazi.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva kritikovao je prošle nedelje, kako je rekao, „ludilo premijera Izraela koji želi da uništi Pojas Gaze, ali zaboravlja da tamo nisu samo vojnici Hamasa, već i žene i deca ko su velike žrtve ovog rata”.

„Samo zato što je Hamas počinio teroristički akt protiv Izraela, to ne znači da Izrael mora da ubije milione nevinih ljudi“, dodao je Lula u drugom intervjuu.

U utorak uveče, nakon izveštaja da je na desetine ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima na izbeglički kamp u severnoj Gazi, Lula je tvitovao : „Prvi put smo svedoci rata u kojem su većina poginulih deca… Stani! Za ljubav Božiju, stani!“

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zaharova: Zašto OEBS nije bio šokiran bombardovanjem Jugoslavije osiromašenim uranijumom?

Po čemu se 21. vek razlikuje od kraja 20. veka? Zašto su svetski lideri toliko šokirani onim što se...

Još priča na sličnu temu