Država koja predsedava SB UN obavestila Srbiju da će sednica o KiM biti otvorena za javnost

Obavezno pročitajte

Ministar inostranih poslova Gvajane, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, obavestio je Srbiju da će dati instrukciju da sednica o Kosovu i Metohiji bude u četvrtak u otvorenom formatu, izjavio je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Srbiju će na sednici predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Dačić je potvrdio saznanja Sputnjika da zapadne zemlje traže zatvorenu sednicu da javnost ne bi čula istinu o Kosovu i Metohiji.

- Advertisement -

„Svedoci smo žestokih zakulisnih igara u Savetu bezbednosti UN da Gvajana zakaže zatvorenu sednicu o Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

On je kazao da više zapadnih zemalja traži da bude zatvorena za javnost, napominjući da o tome da li će sednica biti otvorena ili zatvorena odlučuje Gvajana, koja je inače priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Zapadne zemlje i zemlje koje dolaze iz EU su stava da treba da bude zatvorena sednica iz samo njima znanih razloga. Odnosno, mi smatramo iz razloga da ne bi celokupna svetska javnost čula šta se dešava na prostoru KiM i kako bi i dalje mogle da se plasiraju laži na međunarodnom medijskom prostoru“, ukazao je Dačić.

Kako je istakao, ovo je za Srbiju bila veoma teška borba.

Dačić je objasnio da sednice mogu biti zatvorene i otvorene za javnost, kao i da su i jedne i druge zvanične, a da postoje i tzv. privatne sednice.

„Sa zatvorene sednice se ništa ne objavljuje, a nakon privatne može se objaviti saopštenje“, dodao je Dačić.

Ukazao je da su zahtev za zatvorenom sednicom pravdali činjenicom da se to i ranije dešavalo.

„Tačno je da se to dešavalo, ali od 2012. godine do danas nikad nismo pristajali na zatvorene sednice, jer nemamo razloga za tako nešto“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je predsedavajuća Gvajana odlučivala o tome da li je sednica otvorena i zatvorena za javnost, ali da je moglo da dođe i do glasanja.

„U startu je bilo razgovora i više zemalja je tražilo da sednica bude zatvorena. Mi smo razgovarali sa onim zemljama koje nisu priznale Kosovo, ali ključni događaj se desio posle razgovora koji sam imao sa ministrom spoljnih poslova Gvajane, još to zvanično nije objavljeno, ali on mi je poslao poruku da je dao instrukciju da će Gvajana svojom odlukom predsedavajuće bez glasanja zakazati sednicu za četvrtak i to u otvorenom formatu“, naveo je Dačić.

Dačić je ukazao da je postojala opasnost da sednica bude zatvorena za javnost da je došlo do glasanja o tome.

„Želeo bih zvanično da se zahvalim u ime Republike Srbije ministru spoljnih poslovima Gvajane koji je doneo jednu hrabru odluku, jer posetiću, to je odluka predsedavajućeg“, rekao je Dačić.

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtev Republike Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu.

„Borba na tri fronta“

Dačić je rekao da imamo borbu na tri fronta – jedno je pitanje Saveta bezbednosti i KiM, drugi front je pitanje Evropske unije, odnosno situacija oko pokušaja tzv. pune implementacija Ohridskog sporazuma, pa čak i onih delova koje predsednik nije prihvatio, da se ubaci u pregovarački okvir 35.

„Pet zemalja nepriznavača je praktično taj neki prvi predlog, odnosno nacrt, stavilo na čekanje da razmotri odgovore na tu situaciju, uvažavajući naše primedbe da mi ne možemo da prihvatimo implementaciju nečega oko čega se nismo saglasili, odnosno oko čega je svojom usmenom izrekom predsednik Vučić jasno rekao da je to za nas neprihvatljivo“, rekao je Dačić.

Ukazao je da će se dalje nastaviti ta rasprava.

„Postoje zemlje koje to guraju po svaku cenu, a predsednik je jasno rekao da to onda znači i veoma ozbiljno ugrožavanje naših evropskih integracija, odnosno evropskog puta Srbije“, dodao je Dačić.

Treća stvar je, navodi, Evropski parlament i kulminacija pritisaka koja ide sa svih strana, a koji su pre svega, ističe, usmereni protiv interesa Srbije.

„Ovde nije reč ni o kakvim političkim pravima i slobodama, ovde je reč o što žešćoj kritici, želji da se što više kritikuje Srbija, uz plasiranje tih poruka negde kao sa strane, a u stvari to su glavne poruke, a to znači vi morate da implementirate sporazum, znači maltene da priznate Kosovo, morate da uvedete sankcije Rusiji i verovatno bi onda sve ove političke primedbe bile prihvatljive“, naveo je Dačić.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu