11.8 C
Belgrade
sreda, 28 septembra, 2022

SRPKI PRIMARIJUS DOKTOR UPOZORIO: Evo do čega dovodi višesatno nošenje maske

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Maske, nošenje istih i posledice

Jedino ispravno rešenje je da se roditeljima i učenicima da sloboda izbora pri nošenju zaštite.

„NA LINIJI“ ILI MASKE DO DASKE

- Advertisement -

Umesto osećanja sreće i ponosa što nam deca kreću u novu školsku godinu i uspinju se na sledeću lestvicu svog sazrevanja i obrazovanja, nad roditelje, ali i prosvetne radnike, nadvio se taman oblak zebnje i sumnje šta će se sa decom događati, da li će se zaraziti korona virusom, da li će i sami biti zaraženi i da li će se školska godina u celini sprovesti na ustaljen, tradicionalan način ili savremenom metodom ,,na liniji”(online). Sve to i ne čudi, jer su nas nadležni, kao i prethodnih meseci, ponovo izlagali raznim kontradiktornim informacijama o stanju epidemije, stepenu zaražavanja, da li treba nositi zaštitne maske u školama ili ne, kakve moraju biti i to sve po principu danas troslojne, a sutra ,,puj pike, ne važi”, mogu bilo koje.

maske,

Ministar prosvete izjavljuje da je sistem rada dogovoren i razjašnjen ,,do u sitna crevca”, prosvetari tvrde suprotno, roditeljima se nameće obaveza da svojoj deci svako jutro mere telesnu temperaturu i procenjuju zdravstveno stanje. Znači, ponovo nadležni skidaju sa sebe odgovornost i prebacuju je na roditelje i prosvetne radnike. S medicinskog aspekta, posebnu pažnju privlače izričita naredba da svi u školama moraju nositi zaštitne maske, pa i najmlađi đaci, iako nema dokaza da su maske sigurna zaštita od ma kog virusa, kao i neke tvrdnje kako je višečasovno nošenje maski potpuno bezopasno. Međutim, brojni stručni radovi to demantuju.

ISKUSTVA HIRURGA

- Advertisement -

Ispitivanja na hirurzima, koji su po prirodi posla nosili zaštitu preko lica, su pokazala da posle samo jednog sata operacije, nivo kiseonika u krvi opada, a puls se povećava, što bi moglo biti od kliničkog značaja. Naime, osim logičnog smanjenja količine kiseonika, u krvi dolazi do povećanja ugljendioksida koje naše telo izbacuje disanjem, ali ga maska zadržava, te se on ponovo udiše. U izveštaju se navodi slučaj zdravog lekara koji je, noseći masku, izveo intervenciju nad tuberkuloznim bolesnikom i osetio gušenje, lupanje srca i drhtanje ruku nakon 30 minuta. Izvršeno je i merenje na još četvoro anestetičara, pre i posle dvadesetominutne intervencije i vrednosti ugljendioksida su bile povišene, ali bez simptoma. Povišene vrednosti ugljendioksida povezane su sa njegovim ponovnim udisanjem, jer ostaje „zaglavljen“ u masci. Autori napominju da takve vrednosti ugljendioksida dovode do smetnji u koncentraciji, mišljenju i psihomotornim radnjama.

OD GLAVOBOLJE DO SAMOZARAŽAVANJA

Jedan sveži stručni rad iz doba korone kaže da nošenje istih dovodi do glavobolja. Od 158 zdravstvenih radnika koji su ispitivani, 81% je razvilo nove glavobolje uzrokovane nošenjem zaštitnih maski. Čak 91,3% ispitanika sa prethodnom dijagnozom glavobolje, smatralo je da im nošenje maski pogoršava problem i smanjuje radne sposobnosti. (i ostale naučne radove pogledajte na kraju teksta, prim.ur.srb)

Takođe, problem dugotrajnog nošenja maski je i ponovno udisanje eventualnih čestica virusa kod ljudi koji ga imaju. Od strane kriznog štaba nam je rečeno da ko dobije virus „preko maske“ biće „manje bolestan“, ali nije rečeno šta će se desiti sa inficiranom osobom koja iznova, pod maskom, udiše virus koji telo pokušava da izbaci. Logično bi bilo da će biti „više bolesna“. Ono što je izvesno, vraćeni virus će se zadržavati na nosnoj sluznici, a pokazano je na animalnom modelu, da neki korona virusi imaju sklonost da dopru do centralnog nervnog sistema preko mirisnog (olfaktornog) nerva.

Znači, višesatno nošenje maski dovodi do redukcije nivoa kiseonika u krvi i sprečavanje oslobađanja ugljendioksida, što, po nekim novijim radovima, dovodi do povećanja kiselosti krvi, srčanog i bubrežnog opterećenja, kao i pojačanog anaerobnog metabolizma, a može pogoršati i neka hronična stanja. Takođe, može doći do pojave ateroskleroze i imunosupresije inhibicijom T limfocita.

ŠTA JE REŠENJE?

U situaciji kada deca značajnije ne obolevaju od onoga što zovemo korona virusom, a čine i samo mali procenat prenosilaca, jedino ispravno rešenje je da se roditeljima i učenicima da sloboda izbora pri nošenju maski, a da se mnogo veća pažnja posveti u kavim materijalnim mogućnostima škole dočekuju novu školski godinu, imaju li adekvatna učila, prostrane, dobro osvetljene i provetrene učionice, uređene sanitarne čvorove, sredstva za dezinfekciju, ali i dovoljno zadovoljnog stručnog kadra.

Dr. Milan Roganović

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti