Dodik: Optužnica političko nasilje, pokrenuću tužbu protiv tužioca

Obavezno pročitajte

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je juče da je sramno podizanje optužnice protiv njega i v. d. direktora „Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića i dodao da će protiv tužioca koji ju je podigao pokrenuti tužbu za zloupotrebu službenog položaja, javio je Tanjug. Dodik je na pres-konferenciji u Banjaluci rekao da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH, koji, kako je rekao Dodik, širi srbofobiju.

On je napomenuo da ne postoji zakon prema kojem Tužilaštvo BiH optužuje njega i Lukića za nesprovođenje odluka Kristijana Šmita, prenosi Srna. „Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija”, rekao je Dodik i istakao da optužnica nema pravnog osnova i da zakon zbog kojeg ga optužuju ne postoji. „Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon”, rekao je Dodik. Naglasio je da, kao predsednik Srpske, nije imao dileme o tome šta treba da uradi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu.

- Advertisement -

Izrazio je očekivanje da Sud BiH ima više sluha od Tužilaštva BiH, koje je, kako je naveo, bilo primorano da podigne optužnicu. Dodik je pozvao sve ljude da se okupe oko institucija – predsednika, Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, jer se tu brani imovina Srpske i poručio da će Republika Srpska nastaviti političku i pravnu borbu. Prema njegovim rečima, ključno je pitanje imovine, a Sarajevo ide za tim da Republiku Srpsku što je moguće više degradira.

Dodik je ocenio da će, kako ovaj proces bude išao, tako padati i BiH. Ukazao je da su na podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv njega i v. d. direktora „Službenog glasnika” reagovali samo ambasada SAD i Kancelarija OHR. „Naše informacije govore da su čitav dan juče proveli tražeći od evropskih kancelarija da to podrže, ali nijedna to nije podržala. Mislili smo da je EU radila na tome, ali smo spremni da se izvinimo ako se pokaže da nije”, rekao je Dodik.

Tužilaštvo BiH je inače u petak podiglo optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora „Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koga RS ne priznaje jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Podizanje te optužnice naišlo je juče na kritike u Banjaluci.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je reč o još jednoj političkoj diverziji i sumraku prava i pravde. Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da je reč o pravnom apsurdu i pravnom nasilju. U međuvremenu, Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopštila je, povodom optužnice podignute protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i v. d. direktora „Službenog glasnika RS” Miloša Lukića, da je poštovanje zakonskog i ustavnog okvira obaveza za svakoga i da niko nije iznad zakona.

„Poštovanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona. OHR poziva sve građane i zvaničnike da poštuju zakone”, navedeno je u komentaru OHR-a objavljenom na „Tviteru”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković: Zašto Euleks nije učestvovao u istrazi o Banjskoj zajedno sa Kosovskom policijom?

Predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da se ni nedelju dana posle događaja...

Još priča na sličnu temu