DOBRO SU SE SETILI: Vlasti australijske Viktorije zabranile isticanje kukastog krsta

Obavezno pročitajte

Simbol svastike će, međutim, i dalje moći da se koristi u nekim kontekstima, s obzirom da je u upotrebi već 15.000 godina u brojnim budističkim, hinduističkim, đainističkim ili drugim verskim zajednicama.

Melburn – Simbol svastike zvanično je zabranjen u Viktoriji. Zakon su prošle nedelje usvojila oba doma parlamenta, čime se javno i namerno isticanje nacističkog simbola poznatog kao kukasti krst smatra zločinom.

- Advertisement -

Viktorija je, dakle, postala prva australijska država koja je zabranila nacističku svastiku, a oni koji prekrše ovu zabranu suočiće se sa zatvorskim kaznama do 12 meseci i velikim novčanim kaznama i do 22.000 dolara.

„Nacistički simbol veliča jednu od najomrznutijih ideologija u istoriji – njegovo javno prikazivanje ne čini ništa osim što izaziva dodatni bol i podele”, rekla je državni tužilac Viktorije Džeklin Sajms.

Ministar za multikulturalna pitanja Ros Spens kazao je tim povodom da su zakoni „deo naše nepokolebljive posvećenosti da se borimo protiv antisemitizma, mržnje i rasizma gde god i kad god da se oni pojave”.

Simbol će, međutim, i dalje moći da se koristi u nekim kontekstima, s obzirom na to da svastika predstavlja drevni simbol star 15.000 godina i koristi se u brojnim budističkim, hinduističkim, đainističkim ili drugim verskim zajednicama, kao sveti simbol mira i sreće. To znači da postojanje ovog simbola neće biti potpuno zabranjeno, ali će svako namerno izlaganje kukastog krsta (nacističke svastike) u javnosti biti proglašeno krivičnim delom.

S tim u vezi, vlada Viktorije je saopštila da se konsultovala sa „verskim, pravnim i društvenim grupama kako bi razumela versku upotrebu svastike i obezbedila postojanje izuzetaka za odgovarajuće prikazivanje nacističkog simbola, kao što su obrazovne ili umetničke svrhe”. Vlada će finansirati i kampanju za edukaciju javnosti o značaju simbola za ove zajednice i po čemu se on razlikuje od nacističkog simbola.

Ova značajna odluka odražava jasnu poruku države da nacističkoj i neonacističkoj ideologiji nije mesto u Viktoriji, navodi se takođe u saopštenju vlade. Doneti zakon predstavlja odgovor na oživljavanje neonacističkih elemenata i jačanje ekstremističke krajnje desnice poslednjih godina kako u svetu, tako i u Australiji. Druge države i teritorije u Australiji takođe razmatraju uvođenje ovog zakona.

Zakon će stupiti na snagu za šest meseci kako bi se omogućilo sprovođenje poruka kampanje. Vlada Viktorije je takođe najavila da će nastaviti da prati upotrebu drugih simbola mržnje koji bi u budućnosti, takođe, mogli biti zabranjeni.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu