DNO: Učiteljica koja je pozivala decu na moleban dobila otkaz!

0
200

Učiteljica barske Osnovne škole „Jugoslavija“ Rada Višnjić, koja je pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira, dobila je otkaz.
To je saopštila direktorka te škole Biljana Vukmanović.


Vukmanović je navela da je nakon saznanja o tom događaju, shodno odredbama Zakona o radu i zakonskim ovlašćenjima, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti.

“Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu od 11. novembra, čiji je subjekat nadzora bila OŠ „Jugoslavija“, odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić”, kazala je Vukmanović.

učiteljica,
Učiteljica Rada

Kako je navela, tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a u daljem postupanju utvrđene su činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je učiteljica Višnjić počinila težu povredu radne obaveze.

Ona je rekla da je na izricanje mere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje učiteljica Višnjić bilo sankcionisan.

„U obavezi sam da poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”, dodala je Vukmanović.

Kako je navela, nije dozvoljeno religijsko delovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje verske škole.

Vukmanović je podsjetila da Zakon propisuje da „obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za celoživotnim učenjem“, a nikako da se djeci protivzakonskim delovanjem nameću bilo kakva lična uverenja, pa ni religijska.

Prema rečima Vukmanović, postojeći zakoni i Statut škole jasno propisuju šta su nadležnosti odeljenskog starešine, tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da je u pomenutom slučaju učiteljica Višnjić prekršila brojne zakonske odredbe.

“U proteklom periodu od strane Višnjić u pojedinim medijima, pa čak i na jednoj TV stanici plasirane su brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja mog ličnog ugleda i kredibiliteta”, navela je Vukmanović.

Kako je kazala, učiteljica Višnjić je u etar, putem takvih medija, pustila brojne izjave koja su suprotne činjeničnom stanju i daleko od prave istine, a o čemu postoje validni dokazi.

“Deca su naša svetla tačka i uvijek razlog da idemo dalje. Zato svi mi, koji radimo u prosveti, osim što ih obrazujemo, imamo još jednu, mnogo važniju ulogu – da ih zaštitimo od svake zloupotrebe”, poručila je Vukmanović.

Ona je kazala da u OŠ „Jugoslavija“ radi izuzetno vredan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju misiju prosvetnog radnika.

„Neću dozvoliti da ime škole u javnosti bude prepoznato po pojedincu za koga se vežu nemila dešavanja već ću, kao i do sad, nastojati da u prvi plan u svakom trenutku dospiju svi oni napori, rezultati, ideje i kvalitet koji su u našoj školi prepoznati, a iza kojih stoji veliki trud”, istakla je Vukmanović.

Ona je kazala da su, na funkciji koju obavlja, njena misija i zadatak poboljšanje uslova za rad u školi, unapređenje nastave, podrška nastavnicima i zaštita dece od bilo kakvog vida zloupotrebe.

“Nijedan pojedinac protivzakonitim djelovanjem ne može da uruši ono što se u procesu vaspitanja i obrazovanja u jednoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi gradi dugogodišnjim predanim radom i profesionalnim odnosom, a posebno ne da sebi da za pravo da uruši osnovna prava djeteta”, zaključila je Vukmanović.

Ostavite komentar