DMITRIJ MEDVEDEV: Militarizacija Japana komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da japanska, kako je naveo, „militarizacija” komplikuje situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu.

„Za žaljenje je što su japanske vlasti nastavile kurs ka novoj militarizaciji zemlje”, rekao je Medvedev, prenosi Tas, javlja Tanjug.

- Advertisement -

Medvedev je istakao da Japan, uz pomoć SAD, širi svoju vojnu infrastrukturu i povećava kupovinu naoružanja. Japansko ministarstvo odbrane u četvrtak je zatražilo rekordne 53 milijarde dolara u budžetu za odbranu za narednu fiskalnu godinu, kao deo najvećeg vojnog jačanja Japana od Drugog svetskog rata u cilju udvostručavanja potrošnje na odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda do 2027. godine.

Rusija je ove godine odlučila da proglasi 3. septembar, dan nakon kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu, Danom pobede nad militarističkim Japanom, zbog čega je Tokio uložio protest, objavio je Rojters.

Rusija i Japan decenijama imaju teritorijalni spor u vezi sa nekoliko malih ostrva u blizini Hokaida, koja pripadaju Rusiji i koja Moskva naziva južnim Kurilima, a Japan polaže pravo na njih nazivajući ih svojom Severnom Teritorijom.

Spor oko oblasti koju je zauzeo Sovjetski Savez poslednjih dana Drugog svetskog rata onemogućio je da Tokio i Moskva postignu mirovni sporazum kojim se formalno okončavaju neprijateljstva.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu