7.6 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

ĐURA ĆE DA OPROSTI ŠTO TE JE TUKAO: Poverioci Ukrajine pristali na dvogodišnje zamrzavanje duga

NAJČITANIJE

- Advertisement -

LONDON – Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnim obveznicama, pokazuje današnji odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro šest meseci od početka rata u Ukrajini, bez nagoveštaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, poverioci oko 75 odsto nerešenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtev Kijeva, prenosi Rojters.

- Advertisement -

„Ukrajina će uštedeti skoro 6 milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske”, ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u današnjem saopštenju.

Stjuart Kalverhaus, glavni ekonomista londonske konsultantske firme Telimer ocenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se ne bi poboljšala „preko noći”.

„Poverioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama”, rekao je Kalverhaus.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti