ĐORĐEVIĆ DOSLEDAN DA SPASI POŠTU

Obavezno pročitajte

Radnici Pošte Srbije u Novom Sadu, Vrbasu i Pančevu danima unazad su u obustavi rada. Iako, obustava na ovaj način sprovedena i nije u skladu sa zakonom o štrajku generalni direktor kompanije Zoran Đorđević, pokazao je odlučnost i hrabrost da razume njihove zahteve.

- Advertisement -

Tri osnovna zahteva spontano organizovanih radnika bila su:

„1. Isplata zarada iz dobiti
2.Podizanje zarade 30%

  1. Prekid tihe diskriminacije radnika da dok se jedni „tovare“ poslom drugi lenstvuju“ , pisaloje u saopštenju koje se pojavljivalo u javnosti i na društvenim mrežama.

Kako saznajemo u toku protekle sedmice radnicima je isplaćena zarada iz dobiti, a na sastanku sa sindikatima Đorđević je učinio istorijski iskorak u odnosu na svoje prethodnike i odlučio da rukovodstvo maksimalno izađe u susret.

Danas na konferenciji za medije izneti su sledeći zaključci: – Imamo protest, specifičan po tome što nema odgovornih, imamo sindikate koji podržavaju, ali ne učestvuju, kao i sindikate koji ni ne podržavaju proteste… Dosta smo radili na imidžu Pošte Srbije, a ovakve stvari nam svakako štete – rekao je v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević.

Dodao je da 14.100 ljudi zavisi od rada Pošte, kao i njihove porodice, te da je imao već nekoliko sastanaka sa sindikatima. Takođe istakao je da je dobit radnicima isplaćena već tri godine za redom, kao i da se zarade kontinuirano podižu.

Generalni direktor „Pošte Srbije“ predstavio je mere koje stupaju na snagu već od sledeće sedmice:

Predložene mere za rešavanje problema

  1. Reorganizacija i analiza reona i normi i zapošljavanje ljudi, bar na određeno vreme (tehničari, poštari, vozači).
  2. Izrada novog cenovnika i novih usluga, kojih će biti tri:

preuzimanje u pošti;
preuzimanje u paketomatu i
dostavljanje na kućnu adresu.
Za poslednju opciju, u slučaju ispunjenja norme, dostavljaču sledi novčana nagrada, odnosno neto plata će biti veća do 40 odsto. Ova usluga će se smatrati luksuznom.

To znači, na primer, da će dostavljač u Beogradu koji ispuni normu (recimo, 90 pošiljki dnevno), imati platu 75.000, umesto 55.000 dinara kao što je slučaj sada. Dakle, 55.000 dinara je osnovna plata plus učinak.

Đorđević je dalje naveo da veće povećanje plata ide radnicima u tehnologiji, a manje povećanje ide administraciji i užem rukovodstvu. Ali, sindikati će morati da se izjasne o svemu navedenom, da li su saglasni.

  1. Zdravstvena zaštita ostaje prioritet.

Đorđević je takođe rekai da slede nagrade za sve koji su radili do sada, za vreme protesta i da moraju biti nagrađeni, kao i da sindikati imaju zadatak da pozovu radnike da se što pre vrate na posao.

  • Najnepopularnija mera je davanje otkaza. Ja to ne želim da radim, to nam je poslednja opcija. Želimo da svi budu zadovoljni. Neću tražiti rebalans budžeta – naveo je Đorđević.

Sledeće nedelje je, kaže, potpisivanje ugovora sa DHL-om, i najavljuje povećanje plata „odmah“, već od sledeće nedelje.

U optimističnom raspoloženju završena je današna konferencija, a ruka prijateljstva pružena je radnicima.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu