22 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

ĐILAS: Pokušavam da sprečim da nam nebo padne na glavu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Novi izbori su jedina šansa da dođemo u priliku da se volja građana poštuje i ja sam spreman da za to platim svaku ličnu cenu – rekao je u intervjuu za „Vreme“ Dragan Đilas.

Mada je od susreta lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prošlo nekoliko dana, reakcije se ne stišavaju.

- Advertisement -

– Postoje ljudi koji čekaju da im nebo padne na glavu i oni koji vide da se to sprema i pokušavaju da to spreče. Ja pripadam ovim drugima.

Postoje dva pristupa za rešenje situacije u kojoj smo se našli. Prvi, da sačekamo da institucije, za koje smo do juče govorili da ne postoje jer ih je režim uništio, donesu odluke da odbijaju zahteve dela opozicije. I da onda, kada se to desi, počnemo da pričamo kako nije u redu što su neke opozicione stranke, za koje smo i sami do juče tvrdili da nisu opozicija, prešle na stranu vlasti. Rezultat tog pristupa je vlast Vesića i Šapića naredne četiri godine za koje vreme mi kukako i vičemo kako je to nepravda.

Drugi pristup je da odmah kažemo da i pored toga što SNS i SPS formalno nemaju većinu (odnos odbornika je 55:55), u stvarnosti je imaju, ali da takva vlast nema legitimitet i zato tražimo nove izbore do kraja godine. I da te izbore, zahvaljujući i mom razgovoru sa Vučićem, dobijemo. Da se takvi izbori održe u boljoj atmosferi, uz prethodno proveren birački spisak, paritetna tela, privremeni organ koji vodi grad, a u kome su i predstavnici opozicije. Ja sam se opredelio za drugi pristup. Zato sam i prihvatio da razgovaram sa Aleksandrom VučićemAleksandar VučićAleksandar Vučić

- Advertisement -

Međutim, izloženi ste prozivanju brojnih kolega iz građanske opozicije. Kako gledate na njih?

– Ne obraćam pažnju kako na one koji su slavili jer im je bitnije dobijanje nekoliko poslanika od činjenice da će Vučićev režim nastaviti da vlada, tako ni na one koji su na listu sa SSP-om ušli jer sami nisu mogli da pređu cenzus. A posebno na one kojima je SNS skupio potpise i koji su dobacili jedva do polovine umanjenog cenzusa. Četiri godine se borim da se ujedinimo, prihvatam i stavove sa kojima se ne slažem, pravim listu po kojoj danas narodna i demokrate imaju više poslanika od SSP-a, uvažavam svakoga. Svo to vreme protiv mene se vodi kampanja u kojoj imam na hiljadu puta više naslovnih strana i i sati programa na Pinku od svih drugih zajedno. I sada sam ja u koaliciji sa Vučićem!?

Kakav oni danas imaju odnos prema meni, takav ću ja imati u budućnosti prema njima. Pošto mi svi zameraju što od Vučića tražim nove izbore, umesto da prihvatim da sa nelegitimnom većinom SNS vlada 4 godine, očekujem da ako do novih izbora ipak dođe, svi koji su me napali ostanu „principijelni“ i na njima ne učestvuju.

– To je pitanje za njih. Ja alternativu ne vidim. Javno sam rekao da ako imaju drugi predlog, iznesu ga. Ako je bolji od onoga što SSP predlaže mi ćemo to prihvatiti. Naša je borba kroz izbornu komisiju i upravni sud do kraja, ali pošto i da se tu pobedi nećemo moći da formiramo vlast, onda odmah predlažemo jedino rešenje – nove izbore. To je jedina šansa da dođemo u priliku da se volja građana poštuje i ja sam spreman da za to platim svaku ličnu cenu. Mi sa strankama poput Zavetnika možemo samo u tehničko telo čije je trajanje ograničeno na šest meseci da bi se spremili izbori.Dragan Đilas FOTO: Milica VučkovićDragan Đilas FOTO: Milica Vučković

U vlast sa onima koji su ideološki i vrednosno na suprotnim pozicijama od naših SSP ne može da uđe. Mi hoćemo Srbiju na zapadu, a ne na istoku. A za mesec dana će svima postati jasno da šansa za tehničku koaliciju u stvari nikad nije ni postojala, kao što nije postojala šansa da Gradska izborna komisija radi kao nezavisni organ koji sprovodi izbore u skladu sa zakonom.

Da li je moguće očekivati spuštanje tenzija u Srbiji? I koliko će na to uticati ruski napad na Ukrajinu?

– Mi smo preduzeli prvi korak, prešli preko svega što je rađeno mojim saradnicima, pre svega Mariniki i Borku, mojoj porodici i meni lično, da bi dali doprinos smanjenju tenzija u društvu. Da li ćemo u tome uspeti zavisi pre svega od vlasti, kojoj ćemo biti najozbiljnija opozicija. Što se situacije u Ukrajini tiče, napad Rusije na ovu državu doveo je do desetina hiljada žrtava i stotina milijardi dolara štete, ali i do nove podele sveta. Ne znam koliko će sve to trajati, nadam se što kraće, ali znam da će Srbija morati da pokaže kom delu sveta pripada – zaključio je Đilas za „Vreme“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: