ĐERLEK: Četvrta doza vakcine nam je evidentno potrebna!

Obavezno pročitajte

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se razgovara o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida, zbog toga što njena efektivnost opada sa pojavom novih sojeva.

„Bez obzira na to što nismo uspeli u većem obimu da ubedimo građane za vakcinaciju prvom i drugom dozom, ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza“, rekao je Đerlek za Blic.

On je istakao da Komitet za imunizaciju, kao najstručnije telo u našoj zemlji sastavljeno od najvrsnijih virusologa, imunologa i epidemiologa, razmatra tu mogućnost.

- Advertisement -


„Vidimo da je Izrael već počeo da daje četvrtu dozu starijim od 60 godina sa velikim komorbiditetima i verovatno će i u našoj zemlji, u zavisnosti od epidemijske situacije, Nacionalni komitet doneti najbolju odluku“, kazao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, za sada još ništa nije odlučeno, ali se o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme. On je ukazao i na to da su buster doze neophodne zbog toga što svaki novi soj smanjuje efikasnost vakcina, dodavši da je veoma važno što postojeće vakcine još dobro reaguju na nove sojeve.

Đerlek je podsetio da su Portugal i Danska imali 80 i 85 odsto ljudi sa primljene dve doze, ali su kasnili sa trećom, zbog čega su imali pune bolnice kada je prestalo dejstvo druge doze.

„Za razliku od nas, oni nisu na vreme počeli sa trećom dozom. Verujem u naše stručnjake i mislim da će Nacionalni komitet odrediti tačan tajming kada ćemo krenuti u vakcinaciju četvrtom dozom i koje će biti populacione grupe, a verujem i da ćemo u ovoj godini uspeti da završimo priču sa korona virusom“, zaključio je Đerlek.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Srbija je jedna od retkih koja sme da kaže istinu, male zemlje srećne što je neko smeo da to da izgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, da je Srbija jedna od...

Još priča na sličnu temu