ĐEDOVIĆ: Generalnog direktora EPS-a imenovaće Nadzorni odbor, a ne Vlada Srbije

Obavezno pročitajte

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da će novoizabrani nadzorni odbor EPS-a imenovati generalnog direktora, i da će biti raspisan javni konkurs.

Đedović je za TV Prva rekla da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije.

- Advertisement -

Podsetila je da je u martu ove godine EPS promenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je pre dva dana izabran nadzorni odbor EPS-a.

Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om„, rekla je Đedović.

Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.

Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške„, rekla je Đedović.

One je navela da je uloga nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača, prelazak sa uglja na čistije izvore energije i bolji uslovi rada i plate za radnike.

SourceBeta D

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu