-7.4 C
Belgrade
utorak, 25 januara, 2022

DEMOKRATE VRŠE PRITISAK NA PENSA: Ultimatum od 24 sata da udari na Trampa

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predstavnički dom američkog Kongresa sa demokratskom većinom glasaće o rezoluciji kojom se traži da se potpredsednik SAD Majk Pens pozove na 25. amandman kako bi američki predsednik Donald Tramp bio uklonjen. Pensu je dato 24 sata da se izjasni o tome, pre nego što sa nastavi sa postupkom za opoziv (impičment) Trampa.

U Predstavničkom domu će se danas ili sutra glasati o rezoluciji kojom se od potpredsednika Pensa traži da se pozove na 25. amandman američkog Ustava koji omogućava potpredsedniku i članovima američke vlade da smene predsednika ukoliko je nesposoban da obavlja svoje predsedničke dužnosti.


U pismu svojim demokratskim kolegama u nedelju uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozvala ih je da jednoglasno usvoje rezoluciju o 25. amandmanu. Taj potez će, očekuje se, sprečiti preostali Trampovi republikanski saveznici.

- Advertisement -

„Ako ne se ne usvoji jednoglasno, idemo dalje. Pozivamo potpredsednika da odgovori u roku od 24 sata. Potom ćemo nastaviti sa postupkom za opoziv“, zapretila je ona.

Podsećajući na „užasne napade“ na američku demokratiju i Ustav nakon opsade Kapitola, Pelosi je pozvala političare da „deluju hitno, jer ovaj predsednik (Tramp) predstavlja neposrednu pretnju i po Ustav i demokratiju SAD“.

Pelosi se prethodno požalila da su ona i senator Čak Šumer pokušali da stupe u kontakt sa Pensom kako bi ga nagovorili da pokrene 25. amandman, ali su ih držali na vezi 20 minuta ali se on nije javi niti odgovorio na poziv.

- Advertisement -

Ukoliko se Pens ne izjasni u roku od 24 sata, što je malo verovatno, jer osim njega i većina zvaničnika Trampovog kabineta treba da odluči o tome, demokrate planiraju da nastave sa opozivom predsednika zbog navodnog podsticanja prošlonedeljne pobune.

Kako prenosi RT, demokrate su odlučne da ukaljaju Trampa što je više moguće i blokiraju ga da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine. „Realnost je da ga dvotrećinskom većinom u Senatu neće ukloniti pre 20. januara, tako da je reč o sprečavanju ponovne kandidature“, rekao je politički analitičar Dejvid Džoli za Em-es-en-bi-si.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti