0.6 C
Belgrade
četvrtak, 27 januara, 2022

DANSKA NA ULICAMA: Protesti protiv kovid pasoša

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U glavnim gradu Danske je u subotu uveče protestovalo hiljade demonstranata protiv korona diktature i mera danske vlade, kao i ideje sertifikata o vakcinaciji tzv. kovid pasoša. Za razliku od prethodnih skupova, ovo okupljanje ostalo je mirno i nije bilo hapšenja.

Protest je zvanično organizovala grupa „Muškarci u crnom“, nezadovoljna delimičnim karantinom u Danskoj i uvođenjem digitalnog sistema koji će pratiti vakcinaciju i izdavati sertifikate o statusu vakcinacije. Pasoši će se koristiti za međunarodna putovanja, a potencijalno i za omogućavanje pristupa javnim mestima u samoj Danskoj.

Demonstranti su prošetali centrom Kopenhagena i prošle ispred zgrade parlamenta, noseći baklje, skandirajući slogane i puštajući njihovu nezvaničnu himnu, verziju italijanskog partizanskog klasika „Bela ćao“. Takođe su nosili parole sa likom premijera Meta Frederiksena koji na njima liči na severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Za razliku od protesta pre dve nedelje, nisu spalili transparent.

- Advertisement -

Plamteći performans koji se dogodio 23. januara izazvao je mnogo kontroverzi, jer je tom prilikom na parolama stajao znak da je premijer zaslužio da bude ubijen. Tokom tog događaja uhapšeno je pet osoba. Saveznici pokreta „Muškarci u crnom“ su se tada ogradili od akcije i žalili se da je to skrenulo pažnju sa njihove osnovne poruke.

Demonstranti optužuju Frederiksena da je nametnuo ishitrena i nepotrebna ograničenja i primorao ljude da prime vakcinu. Vakcinacija u Danskoj nije obavezna, ali protivnici kažu da alternativa podrazumeva isključivanje iz čitavog društvenog života.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti