27.8 C
Belgrade
nedelja, 26 juna, 2022

DANICA GRUJIČIĆ VEĆ HOĆE DA ZAVODI DIKTATURU: Uvela bih vanredno stanje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kontroverzna direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Danica Grujičić, predvodi listu Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 3. aprila. Tako se ova političarka u pokušaju nakon Demokratske stranke i Socijaldemokratskog saveza Nebojše Lekovića ukrcala u novi „politički voz“, nakon što je na predsedničkim izborima 2012. godine doživela potpuni fijasko, osvojivši 0,78% glasova, zauzevši time poslednje mesto.

Prema rečima kolega Danice Grujičić, ona je uvek na strani moći, tamo gde je u poziciji da odlučuje, a kasnije to i dobro unovči. U politiku je, kako je rekla u intervjuu Politici, ušla ne kako bi radila za opšte dobro, već kako bi mogla da dobije nešto za svoju Kliniku za neurohirurgiju KCS, gde je od 2007. godine bila načelnica Odeljenja za neuroonkologiju.

– Politika je ušla u sve pore našeg života. Ako nisam raspoređena na neka mesta ne mogu za svoju kliniku da dobijem čak ni ono što mi je potrebno za svakodnevni rad. Eto, dotle je došla naša politika. A ušla sam u politiku zato što mnogo toga hoću javno da kažem, a govorim samo ono što mislim. Vrlo sam razočarana onim što nam se događalo i posle 2000. Mi živimo u agresivnom primitivizmu. Ta bahatost i bezočnost koja je toliko osvojila ljude u vlasti je neshvatljiva. Zato mladi ljudi odlaze iz Srbije – rekla je Grujičić iako je punih sedam godina bila članica Demokratske stranke (2004-2011).

- Advertisement -

Zanimljivo kako Grujičić koja sebe, neskromno, vidi kao „produženu ruku boga“, sada ne vidi agresivni primitivizam u Srbiji i ne vidi da je Srbija lider u svetu po odlivu mladih iz zemlje.

No, razočaravši se u Demokratsku stranku, Grujičić preleće u novoosnovani Socijaldemokratski savez, koji je formirao nekadašnji funkcioner Nove demokratije Nebojša Leković. Kao kandidat ove stranke kandiduje se na predsedničkim izborima 2012. godine. Na pitanje šta bi uradila kao predsednik Srbije, Grujičić odgovara:

– Zavela bih vanredno stanje. Naravno da bi oni koji su nam pokrali pare, morali da odgovaraju i da ukradeno vrate. Još je Đovani Falkone, čuveni italijanski sudija, rekao: „Samo pratite tokove novca i sve će vam biti jasno” – kazala je Grujičić, koja, očigledno, nije bila upoznata sa predsedničkim ovlašćenjima, jer vanredno stanje proglašava Skupština, a ne predsednik.

- Advertisement -

Takođe, izgleda da su joj uvidi u tokove novca aktuelnog režima popustili, pa ne vidi, recimo, gde teče novac od Beograda na vodi.

Posle neuspele predsedničke kandidature, Grujičić je našla novu temu kako bi se održala u medijskoj sferi i kako je javnost ne bi potpuno zaboravila. Naime, Grujičić već godinama opstaje na priči o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom od strane NATO pakta 1999. godine, tvrdivši da je porast broja maligniteta direktno skopčan sa tim.

– Protiv Srbije i Crne Gore vođen je hemijski i nuklearni rat, a smrtnost od malignih bolesti raste u gotovo svim balkanskim zemljama. Nažalost, u dokazivanju svega ovoga izostala je efikasnost države – rekla je Grujičić prošle godine, navodeći da ne smemo više da odlažemo ispitivanje posledica NATO bombardovanja. 

Iako je 2018. postavljena na čelo Stručnog koordinacionog tela koje bi dokazalo uzročno-posledične veze porasta broja obolelih od raznih vidova karcinoma i bombardovanja osiromašenim uranijumom, prema njenim rečima to telo nije nikada počelo da radi. Iz toga se može izvući zaključak da je Vučić i formirao to telo samo da bi javnosti zamazao oči, glumeći velikog patriotu i protivnika NATO. Ipak, Danici Grujičić ne smeta što je njen šef veliki prijatelj upravo sa onima koji su i bacali osiromašeni uranijum na narod Srbije – Šreder, Bler, Klinton, i što je upravo generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, rekao da je Vučić prava osoba na mestu predsednika Srbije.Vučić sa Tonijem Blerom, Bilom Klintonom i Gerhardom ŠrederomVučić sa Tonijem Blerom, Bilom Klintonom i Gerhardom Šrederom

Inače, prema rečima kolega dr Grujičić, dotična se zalaže za privatno zdravstvo, po ugledu na američki sistem, što bi bez zdravstvene zaštite ostavilo milione građana Srbije, koji ne bi imali da plate skupe zdravstvene usluge. Po ovim zamislima dr Grujičić, srpsko državno zdravstvo bi se potpuno uništilo, a privilegiju da se leči imali bi samo najbogatiji.

Takođe, za mnoge njene kolege su sporne i Grujičićkine nabavke novih aparata dok je bila predsednica Komisije za uvođenje novih tehnologija.

U maju 2019. Vlada Srbije imenovala ju je za vršioca dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti