Dačić o „Oluji“: Kakvi su to temelji ako su zasnovani na etničkom čišćenju?

Obavezno pročitajte

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su izjave hrvatskih zvaničnika o tome da je operacija Oluja temelj hrvatske državnosti suprotne pokušaju otopljavanja odnosa od početka ove godine.

„Kakvi su to temelji ako su zasnovani na etničkom čišćenju, proterivanju više od 200.000 Srba, ubistvima civila“, rekao je on za televiziju Prva.

- Advertisement -

Ponovio je da niko nije odgovarao za zločine u Oluji iako je bila koordinirana državna akcija.

Vučić: „Oluja“ je najveće etničko čišćenje u Evropi od 1945, o tome svi ćute

„Ako želimo da gledamo napred ne treba da jedni drugima dajemo lekcije, svakome treba da bude dopupšteno da izražava sećanje na žrtve koje su pale ne vređajući bilo koga drugoga i tražeči način kako da se iz svega toga krene dalje“, rekao je Dačić.

„Međutim ovakve izjave, ako uz to dodate pokušaj rehabilitacije ustaštva i onoga što je bilo u NDH, vas vraćaju duboko u prošlost i prikivaju za neke prošle dane i potpuno su suprotne onome što smo govorili svih ovih meseci. Sećate se da je godina počela tako što smo bili na božićnom prijemu u Zagrebu koji su Srbi napravili uz prisustvo Plenkovića“, dodao je on.

Na komentare da je Oluja obeležena u Prijedoru gde je bilo najviše bošnjačkih žrtava, Dačić je rekao da ko god je stradao, a reč je o civilnom stanovništvu treba, da se čuva sećanje na tako nešto i da se polažu venci.

„Kurtijevo bacanje prašine u oči“
Komentarišući povlačenje dela policijskih snaga sa severa Kosova rekao je da je to „bacanje prašine u oči, zamazivanje suštine problema, a to je (premijer Aljbin) Kurtijeva samovolja“.

To povlačenje okarakterisao je kao „smešno“.

„Da je red oni bi se našli na listi za sankcije, a sada imate sankcije prema Republici Srpskoj zbog čega? Zato što narušava Dejtonski sporazum, a ovi narušavaju Briselski sporazum i sve što smo dogovorili, na kraju krajeva i Ustav Srbije“, rekao je on.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković: Kosovska policija krije tela Srba i sakriva istinu da su mučki ubijeni

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na konferenciji za medije da Kosovska policija nije dozvolila...

Još priča na sličnu temu