16.5 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

Da li Vučić prodaje srpsko oružje Ukrajini ili sa Zelenskim preprodaje NATO oružje dalje?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Prošlo je već deset dana od kako se u noći između 16 i 17. jula srušio ukrajinski avion u Grčkoj, koji je prevozio oružje iz Srbije, a da javnost nije dobila odgovore ni na osnovna pitanja. Ovaj slučaj, ili bolje reći skandal, izazvao je pažnju svetske javnosti. Ipak ono što je očigledno, to je da se u Srbiji o njemu striktno ćuti. Jutro nakon pada aviona, ministar odbrane Nebojša Stefanović održao je konferenciju za štampu na kojoj je obavestio javnost da se u ukrajinskom avionu nalazilo 11.5 tona našeg (srpskog) naoružanja, koje je namenjeno Bangladešu.

Piše: Miodrag Prokić

- Advertisement -

Ono što je poznato u vezi sa ovim skandalom je da je teretni avion Antonov (AN-12) sovjetske proizvodnje koji je prevozio oružje, pripadao jednoj od prvih privatnih ukrajinskih avio-kompanija Meridian Air Cargo. Avion je bio u upotrebi duže od 50 godina. On je 16. jula poleteo sa niškog aerodroma letom MEM3032 u 18:36 časova. Posadu ovog kargo leta činilo je osam Ukrajinaca, koji su izgubili živote padom aviona u Grčkoj. Avion je preleteo iz Srbije preko vazdušnog prostora Severne Makedonije i ušao u Grčku, gde je iznad mora u Solunskoj regiji posada aviona, prema tvrdnjama Grčke, ustanovila da se zapalio jedan od četiri motora aviona.

Posada aviona je dala signal za pomoć i tražila prinudno sletanje u Kavalu, međutim avion je nestao sa signala u 19:47 po lokalnom vremenu. Na internetu se pojavio snimak koji je neko od lokalnih meštana uspeo da snimi pre pada aviona, gde se videla goruća lopta koja pada na zemlju. Avion se srušio 16 km zapadno od aerodroma u Kavali, između sela Antifilipi i Paleohori u podnožju planine Pangej.
Ustanovljeno je da je avion pre Niša obavio nekoliko letova prethodnih dana na Balkanu.

On je 14. jula leteo iz Pariza za Sarajevo, zatim 15. jula iz Sarajeva za Beograd, a odatle za Ankaru. U subotu 16. jula se vratio u Niš, odakle je uveče poleteo kobnim letom MEM3032.
Nakon pada aviona u blizini Kavale, čulo se mnoštvo eksplozija. Grčke vlasti su pokrenule akciju potrage i spašavanja na mestu pada aviona. Ubrzo su počeli da stižu izveštaji sa terena o prisustvu „opasne bele materije“ na mestu pada aviona, a na teren je izašla i vojska, odnosno specijalne trupe za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu.
Spasilačka služba je obavestila lokalno stanovništvo da zatvore vrata i prozore svojih domova i da ne uključuju klimu. Novinari nisu pušteni na mesto tragedije, a dva vatrogasca su u nedelju ujutro 17. jula, hospitalizovana zbog problema sa disanjem usled otrovnih isparenja.

- Advertisement -

Grčka je formirala specijalnu komisiju za istragu incidenta, a Ministarstvo spoljnih poslova Grčke uputilo je preko svog ambasadora u Beogradu demarš zbog toga što Beograd nije upozorio na potencijalnu toksičnost tereta koji se prevozi.
U javnosti su se odmah pojavile mnogobrojne verzije povodom ovog slučaja: od pretpostavki o prisustvu fosforne municije koja je trebalo da završi u Siriji, do uveravanja da Srbija isporučuje oružje Oružanim snagama Ukrajine. Ono što izaziva najviše sumnje je činjenica da se radi o ukrajinskom avionu, koji u aktuelnim ratnim uslovima sigurno pre svega služi za dostavu oružja Ukrajini.

Tokom obraćanja javnosti ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da su „zlonamerne tvrdnje“ da je ovim avionom transportovano naoružanje iz Srbije za Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Srbije je 20. jula objavilo saopštenje u kome se tvrdi: „Vlasnik robe bila je privatna kompanija „Valir“, dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina. O tome je Ministarstvo odbrane Republike Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu“.

Poznato je još i to da je avion pre navodno krajnje destinacije Bangladeša, trebao da sleti u Aman (Jordan), Aman (Jordan), Rijad (Saudijska Arabija) i Ahmedabad (Indija).
O firmi „Valir“ koja je zvanično prodavac srpskog naoružanja Bangladešu, malo je poznato. Kompanija je registrovana za obavljanje spoljnoekonomske delatnosti u oblasti naoružanja i vojne opreme u decembru 2019. godine, a njen formalni vlasnik i direktor je Mladen Bogdanović. Ministarstvo trgovine Srbije je firmu registrovalo u kratkom roku za samo petnaestak dana, a ulog u osnovni kapital iznosio je svega 100 srpskih dinara.
Odmah nakon registracije kompanija „Valir“ postala je partner mnogih velikih odbrambenih preduzeća. U toku 2020. godine firma je zaradila prihod od milijardu i po, a u prošloj godini čak šest i po milijardi. Ova kompanija poseduje luksuznu kancelariju u centru Beograda i ima samo deset zaposlenih. Na portalu Arms Watch objavljeno je da iza kompanije „Valir“ zapravo stoji balkanski baron oružja Slobodan Tešić, jedan od najvećih trgovaca oružjem, koji je već nekoliko godina pod američkim sankcijama. Ono što se podudara u ovom slučaju je činjenica da je firma „Valir“ registrovano neposredno pošto su Amerikanci pooštrili sankcije Tešiću.

SAD su stavile Tešića na crnu listu uz navode da je davao mito i finansijsku pomoć raznim zemljama kako bi obezbedio ugovore o prodaju.
Njegova preduzeća već dugo sklapaju ugovore o isporuci oružja u razne delove sveta. Poznato je i to da je Vectura Trans, prodala srpsko oružje na leto 2020. Nagorno-Karabahu, što je izazvalo veliki skandal između Srbije i Azerbejdžana.
Vlasti SAD pre tri godine objavile su da su četiri kompanije (u tom trenutku) u vlasništvu Tešića ili pod njegovom kontrolom: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.
Na njegovo ime u nekoliko navrata vodila se i firma “ Vektura trans”, ali je vlasništvo, u više navrata, prebacivano na Milana Subotića, koji je i sada upisan kao njen vlasnik, prema pisanju Nova.rs.

Ono po čemu je Tešić poznat, osim po oružju, je to da je jedan od glavnih finasijera Srpske napredne stranke, a njegova ćerka bila je kandidat za poslanika u Skupštini Srbije ispred SNS, 2012. godine.

Iz reakcije predsednika Sebije koji se nije previše oglašavao o skandalu koji je izbio padom aviona, jasno je da mu nije prijatno da se o toj temi govori. Dobro poznatom metodom prikrivanja skandala izmišljenim skandalima, mediji u Srbiji su poslednjih dana brujali o tome da je Hrvatska zabranila posetu Vučića Jasenovcu, umesto da pišu o eksplozijama u Grčkoj. Na pitanje novinara zbog čega i kome Srbija prodaje oružje, Aleksandar Vučić je odgovorio da ne razume pitanje i da će Srbija nastaviti da prodaje oružje jer od toga zavisi isplata plata i penzija.

Ono što je nelogično u svemu tome je da je državna namenska industrija oštećena time što im velike poslove oduzimaju sumnjive provatne forme. S druge strane postavlja se pitanje da li privatne firme poput „Valira“ isplaćuju plate i penzije ikome sem malom broju svojih zaposlenih? Kakve veze penzioni fond Srbije ima sa privatnim Tešićevim firmama? Da li ovim načinim poslovanja državni prihod kroz privatne firme odlazi u fondove SNS ili pak u privatne fondove određenih lica?

To su samo neka od pitanja na koje rukovodstvo Srbije ne namerava da da odgovore.
Ono što možemo da zaključimo iz svega navedenog je to da se radi o duboko sumnjivim poslovima koji su u direktnoj vezi sa državnim rukovodstvom. Pored toga postoji osnovana sumnja da je oružje u ukrajinskom avionu iz Srbije bilo namenjeno Ukrajini. Posebno je sumnjivo negiranje srpskih vlasti kada je utvrđeno da se srpske mine iz Krušika nalaze u ukrajinskim skladištima oružja.

Ovo je utvrđeno još 2016. godine nakon čega je rukovodstvo Srbije tvrdilo da nije prodalo direktno Ukrajini naoružanje, te je očigledno da je ono stiglo u Ukrajinu preko trećih strana. Nedavno je u Harkovu ruska vojska zauzela skladište u kome je Ukrajina čuvala srpske mine proizvedene 2018. godine, što govori o tome da je Srbija nastavila da prodaje naoružanje Ukrajini. Radi se o velikim količinama. Iz tog razloga, uopšte nije nemoguće da je oružje za Bangladeš zapravo bilo namenjeno Ukrajini. Pojedini ruski mediji izneli su tvrdnje da je krajnja destinacija oružja iz Niša, bila Ukrajina.

Da stvari budu gore, još se nisu ni razjasnile osnovne činjenice oko ovog slučaja, a na račun srpskog rukovodstva stigle su nove optužbe, ovoga puta od bivšeg poslanika ukrajinske Rade. Naime Ukrajinac Ilja Kiva tvrdi da je pad aviona An-12 u Grčkoj otkrio šemu prodaje oružja koje je Kijev isporučio trećim zemljama. On je na svom Telegram kanalu juče napisao: „Postalo je poznato da je vojni transportni avion An-12 koji se srušio u Grčkoj 16. jula prevozio oružje koje su zapadne zemlje ranije dostavile u Ukrajinu. U stvari, ova avionska nesreća je otkrila šemu režima Zelenskog da proda oružje koje zapadne zemlje dostavljaju Ukrajini, trećim zemljama“.

Da li Aleksandar Vučić prodaje srpsko oružje preko privatne firme osnovane za 100 dinara Ukrajini, kako bi mogao da „isplati penzije“ ili preprodaje povoljno polovno oružje NATO koje stiže Zelenskom, ostaje da se utvrdi.

Uputnice:

HYPERLINK „https://rs.n1info.com/…/stefanovica-svi-clanovi-posade…/“ https://rs.n1info.com/…/stefanovica-svi-clanovi-posade…/

HYPERLINK „https://www.flightradar24.com/…/meridian-an-12bk…/“ https://www.flightradar24.com/…/meridian-an-12bk…/

HYPERLINK „https://www.mod.gov.rs/cir/19048/saopstenje-19048“ https://www.mod.gov.rs/cir/19048/saopstenje-19048

HYPERLINK „https://armswatch.com/ukrainian-plane-crash-reveals-us…/“ https://armswatch.com/ukrainian-plane-crash-reveals-us…/

HYPERLINK „https://nova.rs/…/ko-je-trgovac-oruzjem-blizak-sns-o…/“ https://nova.rs/…/ko-je-trgovac-oruzjem-blizak-sns-o…/

HYPERLINK „https://rs.n1info.com/…/vucic-nastavicemo-da-prodajemo…/“ https://rs.n1info.com/…/vucic-nastavicemo-da-prodajemo…/

HYPERLINK „https://www.021.rs/…/Mine-iz-Krusika-pronadjene-i-u…“ https://www.021.rs/…/Mine-iz-Krusika-pronadjene-i-u…

HYPERLINK „https://slobodaonline.rs/otkriveno-evo-kako-je-vucic…/“ https://slobodaonline.rs/otkriveno-evo-kako-je-vucic…/

HYPERLINK „https://stanjestvari.com/…/dragana-trifkovic-kako…/“ https://stanjestvari.com/…/dragana-trifkovic-kako…/

HYPERLINK „https://infosmi.net/…/306352-razbivshiysya-v…/…“ https://infosmi.net/…/306352-razbivshiysya-v…/…

HYPERLINK „https://ryazan.life/…/razbivshijsya-v-grecii…/…“ https://ryazan.life/…/razbivshijsya-v-grecii…/…

HYPERLINK „https://www.segodnia.ru/news/258847“ https://www.segodnia.ru/news/258847

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti