CRVENI KRST: Haos u bolnicama u Gazi, zalihe kritično niske

Obavezno pročitajte

GAZA – Misija Crvenog krsta za procenu stanja u bolnicama u pojasu Gaze ocenila je da tamo vladaju scene „haosa i iscrpljenosti”, zbog potpune blokade, nestašice goriva i izraelskog bombardovanja.

Eksperti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) tokom posete su se usredsredili na dva glavna medicinska centra u Gazi – Kuds i Šifa.

- Advertisement -

Šef misije MKCK u Gazi Vilijam Šomburg izjavio je da obe bolnice „brzo ostaju bez goriva i medicinskih zaliha”, prenosi Gardijan.

Naveo je da su mnogi od zaposlenih u bolnicama lično pogođeni sukobom, ali da neprestano rade.

„Oni nisu mogli da odu kućama već nekoliko dana, radeći zaista pod najtežim i najnezamislivijim uslovima u scenama potpunog haosa”, rekao je Šomburg, prenosi Tanjug.

Prema njegovim relčima, bolnice treba da budu utočišta za ranjene i bolesne, a trenutno nisu bezbedna mesta.

Situacija u zdravstvenim ustanovama u pojasu Gaze je izuzetnio teška nakon što je Izrael uveo blokadu pošto je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra počela napad na jug Izraela.

Izrael ne dozvoljava da u okviru humanitarne pomoći pojasu Gaze bude isporučeno gorivo zbog bojazni da bi moglo završiti u rukama Hamasa.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić povodom smrti Kisindžera: Danas nam je potrebniji nego ikad pre

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom smrti Henrija Kisindžera koji je preminuo u 100. godini. "Politički legat državnika čija...

Još priča na sličnu temu