Članice Evropske unije duplirale uvoz ruskog gasa

Obavezno pročitajte

Prema podacima iz poslednjeg kvartala ove godine, austrijski energetski konglomerat OMV u proseku je kupovao 5,4 teravat-sata, odnosno više od 55 miliona kubnih metara ruskog prirodnog gasa na mesečnom nivou, navodi se u saopštenju kompanije OMV.

Iznos je više nego dupli u poređenju sa prošlogodišnjim uvozom za isti period kada je snabdevanje Austrije i Nemačke u pitanju.

- Advertisement -

 

Kupovina gasa deo je dugoročnog ugovora OMV kompanije sa ruskim „Gaspromom”, saopštio je OMV.

„Neizvesnost u pogledu budućih obima isporuke ostaje na snazi i može dovesti do daljih značajnih gubitaka, posebno u slučaju da stvarne isporuke značajno odstupaju od očekivanih”, navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, u trećem kvartalu 2022. OMV je uvozio ukupno 2,5 teravat-sati (TWh) gasa, što je više od 25 miliona kubnih metara mesečno dobijenih od Gasproma za snabdevanje Austrije i Nemačke.

 

U narednom kvartalu snabdevanje je neznatno poraslo, na 2,8 teravat-sati.

OMV je u prvom kvartalu ove godine od Gasproma kupovao u proseku 4,8 teravat-sati gasa za snabdevanje Austrije, dok je u drugom kvartalu obim iznosio 4,9 teravat-sati.

OMV pokriva oko 30 odsto potreba za gasom u Austriji.

Prošle godine, kompanija je među prvima pristala da plaća ruski gas u rubljama prema novom mehanizmu poravnanja koji je Moskva uvela i koji je obavezan za „neprijateljske zemlje” koje su uvele sankcije Rusiji.

Izvršni direktor OMV-a Alfred Stern rekao je da je napuštanje ruskog gasa nemoguće za Austriju i da bi imalo strašne posledice po njenu ekonomiju i energetsku bezbednost, prenosi RT Balkan.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu